Saffransbullar med vanilj- och kardemummafyllning

Saffransbullar med vanilj- och kardemummafyllning är en härlig vinterbulle som kombinerar den klassiska saffranssmaken med en fyllning av vanilj och kardemumma. Saffransbullens värmande smak får sällskap av den milda vaniljfyllningen, vilket gör dessa bullar extra festliga och väldoftande. Den gyllene saffransdegen är mjuk och lätt, medan fyllningen av socker, smör, vanilj och kardemumma ger en ljuvlig smak som smälter i munnen.
När bullarna bakas i ugnen får de en vacker gyllene färg och en lockande doft som sprider sig genom hela huset. De är perfekta att njuta av vid adventsfikat, under julförberedelserna eller när man bara vill ha något extra gott att sätta tänderna i. Kombinationen av saffran, vanilj och kardemumma ger en härlig blandning av sötma och värme som passar bra både för stora och små fikastunder.
Fler goda recept med saffran:

Ingredienser
Fördeg:
- 25 g jäst
- 25 g yoghurt 0,25 dl
- 290 g mjölk ca 3 dl
- 65 strösocker 0,75 dl
- 45 g brun farin strö 0,5 dl
- 410 g vetemjöl 6,8 dl
Fyllning:
- 75 g smör
- 45 g brun farin strö 0,5 dl
- 4 msk vaniljsocker
- 1 tsk kardemumma nymortlad
Sockerlag:
- 45 g strösocker 0,5 dl
- 1 dl vatten
Instruktioner
Fördeg:
- Blanda alla ingredienser till fördegen i en bakassistent. Låt vila i 30 minuter.
Deg:
- Tillsätt resten av ingredienserna till degen och arbeta degen i ca 15 minuter med bakassistent tills du får en glansig och elastisk deg. Arbeta den längre om du gör förhand.
- Tryck ut på ett bakplåtspapper och lägg in i frysen i ca 20 minuter.
Fyllning:
- Rör under tiden ihop alla ingredienser till fyllningen i en skål.
- Kavla ut degen till en stor rektangel, bred ut fyllningen och vik ett treslag.
- Skär ca 2 cm breda remsor, tvinna och forma bullar.
- Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 1-2 timmar.
- Sätt ugnen på 220 grader.
Sockerlag:
- Koka upp en sockerlag av strösocker och vatten.
- Pensla bullarna med ägg och grädda mitt i ugnen i ca 7 minuter.
- Pensla direkt efter med sockerlag och strö över lite socker och nymortlad kardemumma.