Go Back
+ servings
Saffransbullar med vaniljfyllning som är snurrade och strödda med socker.
Print
Inga röster än

Saffransbullar med vanilj- och kardemummafyllning

Saftiga fluffiga saffransbullar fyllda med en härlig smörfyllning med vanilj och kardemumma. En riktig succé till julfikat!
Total tid2 timmar
Måltid: Bakelser, Bakning, Bakverk & kakor, Bullar, Högtider (Jul, påsk, midsommar), Jul, Julrecept, Sötsaker
Kök: Skandinaviskt
Keyword: baka till jul, bullar, bullar med saffran, bullbak, Jul, julbakning, julbakverk
Yield: 25 stycken

Materials

Fördeg:

  • 25 g jäst
  • 25 g yoghurt 0,25 dl
  • 290 g mjölk ca 3 dl
  • 65 strösocker 0,75 dl
  • 45 g brun farin strö 0,5 dl
  • 410 g vetemjöl 6,8 dl

Deg:

  • 175 g vetemjöl ca 3dl
  • 125 g smör rumsvarmt
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5-1 g saffran

Fyllning:

  • 75 g smör
  • 45 g brun farin strö 0,5 dl
  • 4 msk vaniljsocker
  • 1 tsk kardemumma nymortlad

Sockerlag:

  • 45 g strösocker 0,5 dl
  • 1 dl vatten

Instruktioner

Fördeg:

  • Blanda alla ingredienser till fördegen i en bakassistent. Låt vila i 30 minuter.

Deg:

  • Tillsätt resten av ingredienserna till degen och arbeta degen i ca 15 minuter med bakassistent tills du får en glansig och elastisk deg. Arbeta den längre om du gör förhand.
  • Tryck ut på ett bakplåtspapper och lägg in i frysen i ca 20 minuter.

Fyllning:

  • Rör under tiden ihop alla ingredienser till fyllningen i en skål.
  • Kavla ut degen till en stor rektangel, bred ut fyllningen och vik ett treslag.
  • Skär ca 2 cm breda remsor, tvinna och forma bullar.
  • Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 1-2 timmar.
  • Sätt ugnen på 220 grader.

Sockerlag:

  • Koka upp en sockerlag av strösocker och vatten.
  • Pensla bullarna med ägg och grädda mitt i ugnen i ca 7 minuter.
  • Pensla direkt efter med sockerlag och strö över lite socker och nymortlad kardemumma.