Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Saffransbutterkaka

Inga röster än
Skapat: 17 december, 2024
Senast ändrat: 16 december, 2024
Saffransbutterkaka

Här kommer receptet på en saffransbutterkaka med smak av apelsin och vanilj. Fyllningen innehåller även mandelmassa och kardemumma som ger en underbart god smak!

Jag använde en 20 cm form men satsen räcker till en större springform och räcker även till några enskilda bullar. Eller så gör man två stycken butterkakor i två 20 cm formar.

Fler juliga recept:

📷 Erika Westerlund Strömmer

Total tid: 1 timme
Servings: 10

Ingredienser

  • 0,5-1 gr saffran välj hur mycket saffranssmak du önskar
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk cognac eller rom
  • 25 gr jäst
  • 3 dl mjölk 3%
  • 1 dl socker
  • 125 gr smör
  • 1 ägg
  • ca. 500 gr mjöl
  • 2 krm salt

Fyllning:

Glasyr:

Instruktioner

  • Finstöt saffranet med 1 tsk socker och häll på spriten, låt gärna stå över natten eller ännu tidigare.
  • Finfördela jästen i en bunke.
  • Häll på lite kall mjölk och lös upp jästen genom att röra.
  • Värm resterande mjölk till 37 grader och häll över jästen.
  • Tillsätt socker, salt, rumsvarmt smör, saffransblandningen och ägget.
  • Tillsätt mjölet och arbeta till en smidig deg som ska vara lite kladdig.
  • Tillsätt inte mer mjöl än tills degen släpper kanterna.
  • Låt jäsa 1-2 timmar.

Fyllning:

  • Riv mandelmassan grovt och blanda med rumsvarmt smör, rivet skal från 1 apelsin och kardemumma.
  • Förbered marsankrämen enligt anvisning på paketet, ca 1-1,5 dl färdig kräm behövs till en butterkaka.
  • Knåda degen lätt på mjölat bakbord.
  • Kavla ut till en rektangel och bred på fyllningen.
  • Rulla ihop degen och skär lagom stora bullar och lägg i en smord springform med lite mellanrum.
  • Låt jäsa ca 30 minuter till.
  • Pensla butterkakan med uppvispat ägg, strö över pärlsocker.
  • Gör en grop i varje bulle och fyll med marsankräm, klicka över lite marsankräm i ”skarverna” också.
  • Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter eller tills den fått fin färg.

Glasyr:

  • Låt svalna och ringla sedan över glasyren.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg