Go Back
–+ servings
En bit saffransbutterkaka med glasyr och pÀrlsocker pÄ en vit tallrik med en gaffel.
Print
Inga röster Àn

Saffransbutterkaka 💛

HÀr kommer recept pÄ en saffransbutterkaka med smak av apelsin och vanilj. Den har ocksÄ mandelmassa och kardemumma i fyllningen som ger sÄ god smak!Jag anvÀnde en 20 cm form men satsen rÀcker till en större springform och rÀcker Àven till nÄgra enskilda bullar. Eller sÄ gör man tvÄ stycken butterkakor i tvÄ 20 cm formar.
Total tid1 timme
MÄltid: Bullar, Jul, Kakor
Kök: Skandinaviskt
Keyword: baka med saffran, baka till jul, bullar, bullar med saffran, bullbak, Jul, julbakning, julbakverk, julgott, mjuka bullar, saffranskaka
Yield: 10

Materials

  • 0,5-1 gr saffran vĂ€lj hur mycket saffranssmak du önskar
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk cognac eller rom
  • 25 gr jĂ€st
  • 3 dl mjölk 3%
  • 1 dl socker
  • 125 gr smör
  • 1 Ă€gg
  • ca. 500 gr mjöl
  • 2 krm salt

Fyllning:

  • 150 gr mandelmassa
  • 100 gr smör rumsvarmt
  • 1 apelsin rivet skal
  • 1 tsk kardemumma nystött
  • marsankrĂ€m
  • Ă€gg till pensling
  • pĂ€rlsocker

Glasyr:

  • apelsinsaft pressad
  • florsocker

Instruktioner

  • Finstöt saffranet med 1 tsk socker och hĂ€ll pĂ„ spriten, lĂ„t gĂ€rna stĂ„ över natten eller Ă€nnu tidigare.
  • Finfördela jĂ€sten i en bunke.
  • HĂ€ll pĂ„ lite kall mjölk och lös upp jĂ€sten genom att röra.
  • VĂ€rm resterande mjölk till 37 grader och hĂ€ll över jĂ€sten.
  • TillsĂ€tt socker, salt, rumsvarmt smör, saffransblandningen och Ă€gget.
  • TillsĂ€tt mjölet och arbeta till en smidig deg som ska vara lite kladdig.
  • TillsĂ€tt inte mer mjöl Ă€n tills degen slĂ€pper kanterna.
  • LĂ„t jĂ€sa 1-2 timmar.

Fyllning:

  • Riv mandelmassan grovt och blanda med rumsvarmt smör, rivet skal frĂ„n 1 apelsin och kardemumma.
  • Förbered marsankrĂ€men enligt anvisning pĂ„ paketet, ca 1-1,5 dl fĂ€rdig krĂ€m behövs till en butterkaka.
  • KnĂ„da degen lĂ€tt pĂ„ mjölat bakbord.
  • Kavla ut till en rektangel och bred pĂ„ fyllningen.
  • Rulla ihop degen och skĂ€r lagom stora bullar och lĂ€gg i en smord springform med lite mellanrum.
  • LĂ„t jĂ€sa ca 30 minuter till.
  • Pensla butterkakan med uppvispat Ă€gg, strö över pĂ€rlsocker.
  • Gör en grop i varje bulle och fyll med marsankrĂ€m, klicka över lite marsankrĂ€m i ”skarverna” ocksĂ„.
  • GrĂ€dda mitt i ugnen pĂ„ 200 grader i ca 30 minuter eller tills den fĂ„tt fin fĂ€rg.

Glasyr:

  • LĂ„t svalna och ringla sedan över glasyren.