Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Saffranscheesecake i små rutor

Inga röster än
Skapat: 10 december, 2024
Senast ändrat: 9 december, 2024
Saffranscheesecake i små rutor

Saffranscheesecake med en ljus kladdkaka (smaksatt med apelsin) som botten är så gott!

Förra året gjorde jag nästan samma recept men då som en rund kaka och med en hallonspegel. Nu skulle dessa vara till ett glöggmingel så gjorde samma kaka men i en liten långpanna och med lingonspegel istället.

Fler juliga recept:

📷 Erika Westerlund Strömmer

Total tid: 1 timme
Servings: 10

Utrustning

  • ca 20×25 cm form

Ingredienser

Botten:

Saffranscheesecake:

Lingonspegel:

Instruktioner

Botten:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Sätt ett bakplåtspapper i formen.
  • Smält smöret i en kastrull, ta sedan kastrullen från plattan
  • Bryt chokladen i mindre bitar och låt det smälta i smöret.
  • Rör ner socker och ägg.
  • Riv skalet från apelsinen, tillsätt det samt pressa i lite saft från apelsinen.
  • Vänd ner mjölet.
  • Häll smeten i formen.
  • Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills kanterna är fasta men kakan fortfarande rörlig i mitten.
  • Låt kallna helt, gärna över en natt.

Saffranscheesecake:

  • Lägg gelatinet i kallt vatten i ca 10 minuter.
  • Vispa philadelfiaost och grädde fluffigt, tillsätt socker och vaniljsocker.
  • Pressa saften ur apelsinen och blanda i saffranet.
  • Detta kan med fördel göras ett dygn i förväg.
  • Rör i saffransblandningen i smeten.
  • Ta sedan en liten del av smeten i en kastrull, pressa vattnet ur gelatinet och smält det på svag värme i kastrullen med smeten.
  • Låt svalna lite.
  • Häll över gelatinsmeten till övrig smet under omrörning och häll sedan blandningen över kladdkakan.
  • Låt stå kallt minst 4 timmar.

Lingonspegel:

  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  • Koka upp lingon, vatten och socker, låt sjuda ca 6-8 minuter.
  • Sila av lingonen, pressa lite med en sked lingonen i silen och rör ned de urkramade gelatinbladen i den varma lingonsaften.
  • Låt svalna till simmig konsistens innan den hälls över cheesecaken.
  • Strö över valfri mängd (frysta) lingon i lingonspegeln.
  • Ställ kallt fram tills servering.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg