Go Back
+ servings
Saffranscheesecake i rutor med ett lager av bär på toppen, serverad på en vit tallrik.
Print
Inga röster än

Saffranscheesecake i små rutor

Den här saffranscheesecaken med en ljus Kladdkakebotten smaksatt med apelsin är så god!Förra året gjorde jag nästan samma recept men då som en rund kaka och med en hallonspegel. Nu skulle dessa vara till ett glöggmingel så gjorde samma kaka men i en liten långpanna och med lingonspegel istället.
Total tid1 timme
Måltid: Cheesecake, Jul, Kakor, Kladdkaka
Kök: Skandinaviskt
Keyword: baka till jul, julbakning, julbakverk, julfika, julgott, julig efterrätt, julkaka, julkakor
Yield: 10

Equipment

  • ca 20x25 cm form

Materials

Botten:

  • 100 gr smör
  • 100 gr vit choklad
  • 1 apelsin
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl 120 g

Saffranscheesecake:

  • 200 gr Färskost
  • 1 dl socker
  • 0,5 gr saffran
  • 5 msk apelsinsaft
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 2 dl grädde
  • 2 gelatinblad

Lingonspegel:

  • 2 gelatinblad
  • 2 dl frysta lingon
  • 1 dl vatten
  • 4 dl socker

Instruktioner

Botten:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Sätt ett bakplåtspapper i formen.
  • Smält smöret i en kastrull, ta sedan kastrullen från plattan
  • Bryt chokladen i mindre bitar och låt det smälta i smöret.
  • Rör ner socker och ägg.
  • Riv skalet från apelsinen, tillsätt det samt pressa i lite saft från apelsinen.
  • Vänd ner mjölet.
  • Häll smeten i formen.
  • Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills kanterna är fasta men kakan fortfarande rörlig i mitten.
  • Låt kallna helt, gärna över en natt.

Saffranscheesecake:

  • Lägg gelatinet i kallt vatten i ca 10 minuter.
  • Vispa philadelfiaost och grädde fluffigt, tillsätt socker och vaniljsocker.
  • Pressa saften ur apelsinen och blanda i saffranet.
  • Detta kan med fördel göras ett dygn i förväg.
  • Rör i saffransblandningen i smeten.
  • Ta sedan en liten del av smeten i en kastrull, pressa vattnet ur gelatinet och smält det på svag värme i kastrullen med smeten.
  • Låt svalna lite.
  • Häll över gelatinsmeten till övrig smet under omrörning och häll sedan blandningen över kladdkakan.
  • Låt stå kallt minst 4 timmar.

Lingonspegel:

  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  • Koka upp lingon, vatten och socker, låt sjuda ca 6-8 minuter.
  • Sila av lingonen, pressa lite med en sked lingonen i silen och rör ned de urkramade gelatinbladen i den varma lingonsaften.
  • Låt svalna till simmig konsistens innan den hälls över cheesecaken.
  • Strö över valfri mängd (frysta) lingon i lingonspegeln.
  • Ställ kallt fram tills servering.