Saffranskladdkaka med hallonmaräng
Skapat:
16 december, 2024
Senast ändrat:
15 december, 2024

1
Saffranskladdkaka med hallonmaräng är en härlig och lite lyxigare dessert som passar bra när man vill unna sig något extra. Den mjuka, kladdiga kakan får en fin smak från saffran, som gör den både smakrik och färgstark. Ovanpå kakan ligger en hallonmaräng som både är frisk och söt, vilket passar jättebra ihop med den smarriga kladdkakan.
Det är en perfekt dessert för julen, men passar egentligen året runt när man vill göra något speciellt.
Fler goda kladdkakor:

Total tid: 45 minuter
Servings: 8 -10 bitar
Ingredienser
Kladdkaka:
- 100 g smör
- 145 g strösocker drygt 1,5 dl
- 0,5 g saffran
- 2 ägg små
- 120 g vetemjöl 2 dl
- 1 nypa salt
Maräng:
- 55 g äggvita 1,5 äggvita eller 2 små vitor
- 70 g strösocker 0,75 dl
- 100 g frysta hallon ej tinade
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft (190 grader vanlig ugn).
- Smält smör i en kastrull och dra av från värmen. Rör ner saffran och strösocker. Tillsätt sedan ägg och tillsist de torra ingredienserna.
- Klä en form på ca 18 cm i diameter med bakplåtspapper i botten och smörj och bröa kanterna med ströbröd.
- Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Den ska vara kladdig men ändå ha satt sig lite.
- När kladdkakan är färdiggräddad så börja med marängen.
Maräng:
- Vispa äggvitor till ett vitt skum, tillsätt sedan socker lite i taget till en blank fast maräng.
- Smula sönder hallonen till mindre bitar och vänd försiktigt ner i marängen.
- Bred ut marängen över kakan och grädda mitt i ugnen i ca 18-20 minuter. Låt svalna helt innan du tar ut kakan ur formen.
per -10 bitar
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!