Go Back
+ servings
Saffranskladdkaka med hallonmaräng, skuren i bitar och serverad på en tallrik.
Print
Inga röster än

Saffranskladdkaka med hallonmaräng

En riktigt god kladdkaka smaksatt med saffran, toppad med maräng som du sen vänder ner hallon i! Perfekt till julfikat!
Total tid45 minuter
Måltid: Bakelser, Bakning, Bakverk & kakor, Dessert, Efterrätt, Efterrätter, Efterrätter/desserter, Fika, Högtider (Jul, påsk, midsommar), Jul, Julrecept, Kladdkaka, mjuk kaka¨, mjuka kakor, Sötsaker, Tårtor
Kök: Skandinaviskt
Keyword: baka med saffran, baka till jul, efterrätt med saffran, julbakning, julbakverk, julfika, kladdkaka, kladdkakor, saffranskaka
Yield: 8 -10 bitar

Materials

Kladdkaka:

  • 100 g smör
  • 145 g strösocker drygt 1,5 dl
  • 0,5 g saffran
  • 2 ägg små
  • 120 g vetemjöl 2 dl
  • 1 nypa salt

Maräng:

  • 55 g äggvita 1,5 äggvita eller 2 små vitor
  • 70 g strösocker 0,75 dl
  • 100 g frysta hallon ej tinade

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft (190 grader vanlig ugn).
  • Smält smör i en kastrull och dra av från värmen. Rör ner saffran och strösocker. Tillsätt sedan ägg och tillsist de torra ingredienserna.
  • Klä en form på ca 18 cm i diameter med bakplåtspapper i botten och smörj och bröa kanterna med ströbröd.
  • Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Den ska vara kladdig men ändå ha satt sig lite.
  • När kladdkakan är färdiggräddad så börja med marängen.

Maräng:

  • Vispa äggvitor till ett vitt skum, tillsätt sedan socker lite i taget till en blank fast maräng.
  • Smula sönder hallonen till mindre bitar och vänd försiktigt ner i marängen.
  • Bred ut marängen över kakan och grädda mitt i ugnen i ca 18-20 minuter. Låt svalna helt innan du tar ut kakan ur formen.