Saffranskladdkaka med lingongrädde
Skapat:
24 november, 2024
Senast ändrat:
23 november, 2024

1
En saffranskladdkaka är en spännande variant av den klassiska kladdkakan, där saffran ger en vacker, värmande gul nyans och smak. Härligt kladdig och god – precis som en kladdkaka ska vara. Tillsammans med den syrligt söta lingongrädden får du en perfekt kombo mellan det söta och friska.
Lingongrädden görs genom att blanda vispgrädde med lingonsylt eller färska lingon, vilket ger en frisk och lätt syrlig kontrast som lyfter hela kakan. Tillsammans är det en perfekt dessert för vinterfester, jul eller andra högtider, men även som en lyxig efterrätt när som helst på året.
Fler goda julrecept:


Total tid: 20 minuter
Servings: 8
Ingredienser
- 2 ägg
- 1 ½ dl strösocker
- 1 ½ tsk vaniljsocker
- salt
- 100 gram smör
- 2 dl vetemjöl
- 0,5 g saffran
Topping:
- 3 dl grädde
- 2 msk lingonsylt
- mandelmassa riven
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Rör ihop ägg, strösocker, salt och vaniljsocker med en handvisp.
- Häll ner smält smör och blanda lite till.
- Rör sedan ner vetemjöl och saffran till en slät smet.
- Häll smeten i en smörad form, grädda i ca 11 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
Topping:
- Vispa grädden med lingonsylt och spritsa uppe på kakan.
- Riv över mandelmassa och förvara kladdkakan i kylen fram till servering.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!