Saffransmoussetårta
Skapat:
13 december, 2024
Senast ändrat:
10 december, 2024

0
Saffransmoussetårta med smak av mandel och salt kola blev en riktig favorit hemma hos oss.
Den här tårtan går bra att förbereda och förvara i frys. Ta fram och låt tina i kyl innan servering.
Fler juliga recept:



📷 Erika Westerlund Strömmer
Total tid: 1 timme
Servings: 8
Utrustning
- 1 form på 20 cm
Ingredienser
- 100 g mandel
- 1 dl äggvita
- 100 gr socker
- 1 msk potatismjöl
Salt kola:
- 200 gram kondenserad mjölk
- 40 gram farinsocker
- 40 gram smör
- 0,5 tsk salt
Saffransmousse:
- 2 dl grädde
- 100 gr Färskost
- 0,5 dl florsocker
- 150 gr vitchoklad
- 0,5 gr saffran
- 1 st gelatinblad
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Klä en formen med ett bakplåtspapper i botten.
- Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt sockret lite i taget och vispa till en glansig maräng.
- Mixa mandeln till ett kross, blanda i potatismjölet och vänd sedan ner i marängen.
- Häll hälften av smeten i formen och grädda i ugnen i ca 15 minuter.
- Gör under tiden den salta kolan.
Salt kola:
- Låt alla ingredienser koka upp i en kastrull.
- Sjud i några minuter till en gyllenbrun färg och tills det tjocknat.
- Rör hela tiden så det inte bränns.
- Tag ut formen ur ugnen, bred ut kolan över marängen och bred sen resten av marängen ovanpå kolan och grädda i 18 minuter till.
- Låt svalna helt.
Saffransmousse:
- Ta fram grädde och philadelfiaost innan du börjar så det inte är för kylskåpskallt.
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 5 minuter.
- Smält chokladen över ett vattenbad.
- Koka upp 0,5 dl av grädde, rör ner saffranet.
- Krama ur gelatinet och rör ner det i den varma saffransgrädden.
- Rör sedan ner det i den smälta chokladen och rör om till en jämn smet, låt svalna.
- Lättvispa resterande grädde, philadelfiaost och florsocker.
- När gräddblandningen och chokladblandningen inte har för stor temperaturskillnad så rör ner en klick av grädden i chokladen, upprepa 2 gånger.
- Vänd sedan ihop allt till en jämn mousse.
- Häll moussen över botten och ställ kallt eller i frys och låt stelna.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!