Go Back
+ servings
En bit saffransmoussetårta på en vit tallrik med dekorationer av godis och bär.
Print
Inga röster än

Saffransmoussetårta

Saffransmoussetårta med smak av mandel och salt kola, blev en riktig favorit hemma hos oss. Den här tårtan går bra att förbereda och förvara i frys. Ta fram och låt tina i kyl innan servering.
Total tid1 timme
Måltid: Jul, Moussetårta, Tårtor
Kök: Skandinaviskt
Keyword: baka till jul, festlig tårta, Jul, julbakning, julbakverk, julgott, julkaka, jultårta, tårta till jul
Yield: 8

Equipment

  • 1 form på 20 cm

Materials

  • 100 g mandel
  • 1 dl äggvita
  • 100 gr socker
  • 1 msk potatismjöl

Salt kola:

Saffransmousse:

  • 2 dl grädde
  • 100 gr Färskost
  • 0,5 dl florsocker
  • 150 gr vitchoklad
  • 0,5 gr saffran
  • 1 st gelatinblad

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Klä en formen med ett bakplåtspapper i botten.
  • Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt sockret lite i taget och vispa till en glansig maräng.
  • Mixa mandeln till ett kross, blanda i potatismjölet och vänd sedan ner i marängen.
  • Häll hälften av smeten i formen och grädda i ugnen i ca 15 minuter.
  • Gör under tiden den salta kolan.

Salt kola:

  • Låt alla ingredienser koka upp i en kastrull.
  • Sjud i några minuter till en gyllenbrun färg och tills det tjocknat.
  • Rör hela tiden så det inte bränns.
  • Tag ut formen ur ugnen, bred ut kolan över marängen och bred sen resten av marängen ovanpå kolan och grädda i 18 minuter till.
  • Låt svalna helt.

Saffransmousse:

  • Ta fram grädde och philadelfiaost innan du börjar så det inte är för kylskåpskallt.
  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 5 minuter.
  • Smält chokladen över ett vattenbad.
  • Koka upp 0,5 dl av grädde, rör ner saffranet.
  • Krama ur gelatinet och rör ner det i den varma saffransgrädden.
  • Rör sedan ner det i den smälta chokladen och rör om till en jämn smet, låt svalna.
  • Lättvispa resterande grädde, philadelfiaost och florsocker.
  • När gräddblandningen och chokladblandningen inte har för stor temperaturskillnad så rör ner en klick av grädden i chokladen, upprepa 2 gånger.
  • Vänd sedan ihop allt till en jämn mousse.
  • Häll moussen över botten och ställ kallt eller i frys och låt stelna.