Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Saffranspasta med räkor och rostade tomater

Inga röster än
Skapat: 10 november, 2024
Senast ändrat: 10 november, 2024
Saffranspasta med räkor och rostade tomater

Saffranspasta med räkor och rostade tomater är en lyxig och färgstark rätt där saffransdoftande pasta kombineras med saftiga räkor och söta, rostade tomater.

Den saffranet och tomaterna tillsammans binder ihop smakerna och ger en härlig djup gul färg. Perfekt för en festlig middag som känns både elegant och enkel att laga.

Fler goda maträtter:

Saffranspasta med räkor och rostade tomater | Receptskatt
Saffranspasta med räkor och rostade tomater 6
Total tid: 40 minuter
Servings: 4 portioner
Calories: 121kcal

Ingredienser

  • 700 g babyplommontomater
  • 1 förp spenat ca 65 g
  • olivolja för ugnsbakning och stekning
  • 4 port spaghetti okokt
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2-3 st pirri pirri-chilifrukter kärnorna kan tas bort för mildare smak
  • 1 msk smör
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1-2 tsk gochujang-chilipasta
  • 1 paket saffran
  • ½ dl vitt vin
  • 400 g vannameiräkor tinade eller färska
  • 1 kruka färsk persilja
  • salt
  • peppar

Instruktioner

  • Förvärm ugnen till 200 grader.
  • Halvera tomaterna och lägg dem i en skål. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar.
  • Lägg de halverade tomaterna i en ugnsform och rosta dem i mitten av ugnen i 20–25 minuter, tills de är mjuka och fått lite färg.
  • Koka spaghettin enligt anvisningarna på förpackningen tills den är al dente. Häll av vattnet och ställ åt sidan.
  • Finhacka vitlöksklyftorna och chilin.
  • Värm en stor stekpanna på medelvärme och smält smöret. Fräs vitlök och chili tills de börjar dofta.
  • Tillsätt saffran, tomatpuré och gochujang-chilipasta i stekpannan. Låt fräsa några minuter tills såsen är välblandad. Häll i vitt vin och låt sjuda i några minuter.
  • Tillsätt räkorna och stek dem i ca 2 minuter tills de är genomvarma. Rör ner hackad persilja (spara lite till garnering) och dra av pannan från värmen.
  • Blanda den kokta spaghettin med saffranssåsen och räkorna.
  • Lägg spenaten och de ugnsbakade tomaterna i pastan och rör om försiktigt. Strö över färsk persilja vid servering. Servera gärna med focacciabröd som tillbehör.

Näringsinnehåll

Kalorier: 121kcal | Carbohydrates: 10g | Protein: 16g | Fat: 1g | Mättat fett: 0,3g | Fleromättat fett: 0,2g | Enkelomättat fett: 0,2g | Transfett: 0,01g | Kolesterol: 127mg | Natrium: 590mg | Kalium: 519mg | Fiber: 1g | Socker: 5g | Vitamin A: 1092IU | Vitamin C: 41mg | Kalcium: 77mg | Järn: 2mg
per portion
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg