Go Back
+ servings
Tallrik med saffranspasta och räkor, garnerad med färsk basilika.
Print
Inga röster än

Saffranspasta med räkor och rostade tomater

En smakrik pasta med saffranssås, vitlöksfrästa räkor och ugnsrostade tomater som ger en söt och fyllig smak. Rätten får en liten hetta från chili och toppas med färsk spenat och persilja för en fräsch avslutning. Perfekt för en festlig middag eller när du vill lyxa till vardagen.
Förberedelser10 minuter
Total tid40 minuter
Måltid: Fisk & skaldjur, Huvudrätt, Lättlagat, Lunch, Middagstips, Pasta
Kök: Italienskt, Skandinaviskt
Keyword: höstmiddag, huvudrätt, middag för hela familjen, middagstips
Yield: 4 portioner
Calories: 121kcal

Materials

  • 700 g babyplommontomater
  • 1 förp spenat ca 65 g
  • olivolja för ugnsbakning och stekning
  • 4 port spaghetti okokt
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2-3 st pirri pirri-chilifrukter kärnorna kan tas bort för mildare smak
  • 1 msk smör
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1-2 tsk gochujang-chilipasta
  • 1 paket saffran
  • ½ dl vitt vin
  • 400 g vannameiräkor tinade eller färska
  • 1 kruka färsk persilja
  • salt
  • peppar

Instruktioner

  • Förvärm ugnen till 200 grader.
  • Halvera tomaterna och lägg dem i en skål. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar.
  • Lägg de halverade tomaterna i en ugnsform och rosta dem i mitten av ugnen i 20–25 minuter, tills de är mjuka och fått lite färg.
  • Koka spaghettin enligt anvisningarna på förpackningen tills den är al dente. Häll av vattnet och ställ åt sidan.
  • Finhacka vitlöksklyftorna och chilin.
  • Värm en stor stekpanna på medelvärme och smält smöret. Fräs vitlök och chili tills de börjar dofta.
  • Tillsätt saffran, tomatpuré och gochujang-chilipasta i stekpannan. Låt fräsa några minuter tills såsen är välblandad. Häll i vitt vin och låt sjuda i några minuter.
  • Tillsätt räkorna och stek dem i ca 2 minuter tills de är genomvarma. Rör ner hackad persilja (spara lite till garnering) och dra av pannan från värmen.
  • Blanda den kokta spaghettin med saffranssåsen och räkorna.
  • Lägg spenaten och de ugnsbakade tomaterna i pastan och rör om försiktigt. Strö över färsk persilja vid servering. Servera gärna med focacciabröd som tillbehör.

Nutrition

Kalorier: 121kcal | Carbohydrates: 10g | Protein: 16g | Fat: 1g | Mättat fett: 0,3g | Fleromättat fett: 0,2g | Enkelomättat fett: 0,2g | Transfett: 0,01g | Kolesterol: 127mg | Natrium: 590mg | Kalium: 519mg | Fiber: 1g | Socker: 5g | Vitamin A: 1092IU | Vitamin C: 41mg | Kalcium: 77mg | Järn: 2mg