Saftig fläskytterfilé i krämig kantarellsås
Skapat:
3 februari, 2025
Senast ändrat:
26 april, 2025

0
Saftig fläskytterfilé i krämig kantarellsås är en lyxig och smakrik rätt som passar både till vardag och fest.
Den möra fläskytterfilén steks till perfektion och serveras i en fyllig sås gjord på kantareller, grädde och aromatiska kryddor.
Svampens djupa smak balanseras av en hint av vitlök och timjan, vilket ger såsen en extra dimension. Servera gärna med potatisgratäng, ris eller ett gott bröd för en komplett måltid som garanterat imponerar.
Andra goda middagstips
Italiensk fläskfilégratäng
Tandoorikyckling
Viltbiffar med lingonsås

Total tid: 1 timme
Servings: 6 portioner
Utrustning
Ingredienser
Köttet
- 1 kg fläskytterfilé benfri kotlettrad eller fläskfilé
- 2 msk smör
- 1 msk flingsalt
- 1 msk nymalen svartpeppar
Kantarellsås
- 500 g kantareller
- 2 st gul lök finhackad
- 3 st vitlöksklyftor finhackade
- 4 msk smör
- 1 dl vitt vin
- 5 dl grädde
- 3 msk kantarellfond
- 1 tsk gurkmeja
- 2 msk färsk persilja finhackad
- 2 msk färsk timjan finhackad
- Salt
- Svartpeppar
- Riven parmesan
Instruktioner
Köttet
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Torka köttet torrt med hushållspapper, krydda sedan runt om med flingsalt & svartpeppar.
- Stek i 2 msk smör så det får fin yta runt om. Kör sedan in det i ugnen så det når en innertemperatur på 63 grader, ca 20 minuter. Låt sedan vila i 15 minuter.
Såsen
- I samma panna som du brynte köttet. Fräs ur vätskan ur kantarellerna.
- Tillsätt smör och löken. Låt löken bli mjuk.
- Tillsätt vinet, låt reducera bort.
- Vänd ner persilja och timjan. Smaka av med salt & svartpeppar.
- Tranchera köttet och lägg det sedan i såsen.
per portion
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!