Go Back
+ servings
Fläskytterfilé i en stekpanna med krämig kantarellsås och riven ost på toppen.
Print
Inga röster än

Saftig fläskytterfilé i krämig kantarellsås

Saftig fläskytterfilé i krämig kantarellsås – en fyllig och smakrik rätt, perfekt till festliga middagar och mysiga kvällar!
Total tid1 timme
Måltid: Huvudrätt, Kött, Middagstips
Kök: Skandinaviskt
Keyword: gott med fläskytterfilé, kött och sås
Yield: 6 portioner

Equipment

  • Stektermometer

Materials

Köttet

  • 1 kg fläskytterfilé benfri kotlettrad eller fläskfilé
  • 2 msk smör
  • 1 msk flingsalt
  • 1 msk nymalen svartpeppar

Kantarellsås

  • 500 g kantareller
  • 2 st gul lök finhackad
  • 3 st vitlöksklyftor finhackade
  • 4 msk smör
  • 1 dl vitt vin
  • 5 dl grädde
  • 3 msk kantarellfond
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 msk färsk persilja finhackad
  • 2 msk färsk timjan finhackad
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Riven parmesan

Instruktioner

Köttet

  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Torka köttet torrt med hushållspapper, krydda sedan runt om med flingsalt & svartpeppar.
  • Stek i 2 msk smör så det får fin yta runt om. Kör sedan in det i ugnen så det når en innertemperatur på 63 grader, ca 20 minuter. Låt sedan vila i 15 minuter.

Såsen

  • I samma panna som du brynte köttet. Fräs ur vätskan ur kantarellerna.
  • Tillsätt smör och löken. Låt löken bli mjuk.
  • Tillsätt vinet, låt reducera bort.
  • Slå på grädde, kantarellfond & gurkmeja. Blanda väl och låt reducera ned till önskvärd konsistens.
  • Vänd ner persilja och timjan. Smaka av med salt & svartpeppar.
  • Tranchera köttet och lägg det sedan i såsen.
  • Toppa med riven parmesan och servera till pasta, bröd, ris eller potatis.