Saftiga kanelbullar med mycket kanel
Skapat:
11 september, 2024
Senast ändrat:
10 september, 2024

1

Ingredienser
Vetedeg:
- 50 g jäst röd
- 500 g mjölk 5 dl
- 2 tsk malen kardemumma
- 1 tsk muskotnöt
- 250 g smör/margarin
- 200 g strösocker 2 dl
- ca. 1 kg vetemjöl
16 dl
- 1 tsk salt
Fyllning:
- 200 g rumsvarmt smör
- 1 dl farinsocker
- 1 dl strösocker
- 7-8 tsk malen kanel ju mer desto godare
- 2 msk majsstärkelse eller vaniljpulver
Sockerlag:
- 1,5 dl vatten
- 1,5 dl socker
Instruktioner
Fyllning:
- Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
Vetedeg:
- Värm mjölken (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
- Ha sedan i kardemumma, muskot, smör delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov. Var försiktig med mjölet!
- Knåda ordentligt i minst 10-12 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand. Låt degen vila övertäckt i rumstemperatur i 10 minuter innan du bakar ut den.
- Kavla ut degen till en stor rektangel. Degen ska vara ungefär 1,5 cm i tjocklek.
- Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik de sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
- Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln.
- Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i cirka 2-3 timmar.
- Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
- Blanda lätt ihop 3 ägg och 3 msk vatten till penslingen och pensla dina bullar. Garnera med pärlsocker. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
Sockerlag:
- Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att blanda ihop vatten och strösocker i en kastrull. Låt koka upp tills sockret lösts upp sig i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
- Sedan är det bara att njuta!
Anteckning
Glöm inte att använda rumstempererade ingredienser!
per Cirka 30-40 stycken
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!