Go Back
Rader av kanelbullar med pärlsocker på toppen, placerade på en vit yta.
Print
Inga röster än

Saftiga kanelbullar med mycket kanel

En riktigt saftig hemmagjord kanelbulle med mycket kanel! Perfekt till fikat!
Förberedelser45 minuter
Active Time15 minuter
Måltid: Bakverk & kakor, Efterrätt, Efterrätter/desserter, Fika

Materials

Vetedeg:

  • 50 g jäst röd
  • 500 g mjölk 5 dl

  • 2 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk muskotnöt 

  • 250 g smör/margarin
  • 200 g strösocker 2 dl

  • ca. 1 kg vetemjöl

    16 dl 


  • 1 tsk salt

Fyllning:

  • 200 g rumsvarmt smör

  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl strösocker

  • 7-8 tsk malen kanel ju mer desto godare
  • 2 msk majsstärkelse eller vaniljpulver

Sockerlag:

  • 1,5 dl vatten
  • 1,5 dl socker

Instruktioner

Fyllning:

  • Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.

Vetedeg:

  • Värm mjölken (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  • Ha sedan i kardemumma, muskot, smör delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov. Var försiktig med mjölet!
  • Knåda ordentligt i minst 10-12 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand. Låt degen vila övertäckt i rumstemperatur i 10 minuter innan du bakar ut den.
  • Kavla ut degen till en stor rektangel. Degen ska vara ungefär 1,5 cm i tjocklek.
  • Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik de sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
  • Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln.
  • Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i cirka 2-3 timmar.
  • Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  • Blanda lätt ihop 3 ägg och 3 msk vatten till penslingen och pensla dina bullar. Garnera med pärlsocker. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.

Sockerlag:

  • Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att blanda ihop vatten och strösocker i en kastrull. Låt koka upp tills sockret lösts upp sig i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
  • Sedan är det bara att njuta!

Anteckning

Glöm inte att använda rumstempererade ingredienser!