Semla med amaretto och mandelpraliné
Skapat:
2 februari, 2025
Senast ändrat:
1 februari, 2025

1
En semla med amaretto och mandelpraliné är en lyxig version av den klassiska semlan. Den har en härlig, vuxen smak med en touch av amaretto, en söt och lite bitter likör med smak av mandel. Inuti semlan finns en krämig mandelpraliné som gör semlan extra festlig. Bullen är mjuk och fluffig, men den får en exklusiv känsla tack vare de spännande smakerna.
Semla med amaretto och mandelpraliné är en perfekt semla för vuxna som vill ha en semla utöver det vanliga!
Fler semmel-recept:


Total tid: 2 timmar
Servings: 12
Ingredienser
Bulldeg:
Mandelpraliné:
- 70 g rostade mandlar
- 70 g strösocker
Mandelmassa med amaretto:
- 200 g mandelmjöl ej skållad och helst egenmald
- 80 g florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 70 g mandelpraliné
- 1-3 msk Amaretto Disaronno justera efter smak
- 30-35 g äggvita
- 1 nypa salt
- vispgrädde till önskad konsistens
Gräddfyllning:
- 5 dl vispgrädde kall
- 2-3 msk mascarpone kall
- 1 tsk vaniljsocker
Montering:
- florsocker valfritt till dekoration
Instruktioner
Bulldeg:
- Smula jästen i en bunke och lös upp den i mjölken.
- Arbeta in lite mjöl i taget tills degen är smidig och släpper från bunkens kanter.
- Täck bunken och låt degen jäsa i ca 45 minuter.
- Dela degen i 11–12 lika stora delar (ca 83 g per bulle). Forma till runda bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 30–45 minuter.
- Grädda i 225 grader i 8–10 minuter tills bullarna är gyllene.
- Låt svalna på ett galler.
Mandelpraliné:
- Rosta mandlarna i ugnen på 175 grader i ca 10 minuter. Ställ åt sidan.
- Smält sockret i en kastrull på medelvärme tills det får en gyllene karamellfärg. Rör ej om.
- Tillsätt de rostade mandlarna och rör snabbt ihop.
- Häll ut på bakplåtspapper och låt svalna helt.
- Mixa mandlarna i en matberedare tills du får en krämig praliné med lite struktur kvar.
- Tips! Om mixningen går trögt så tillsätt någon droppe vatten.
Mandelmassa med amaretto:
- Rosta mandelmjölet i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter tills det får en lätt gyllene ton. Rör om då och då.
- Blanda det rostade mandelmjölet med florsocker och vaniljsocker i en bunke.
- Vispa äggvitan lätt i en annan bunke tills ett mjukt skum bildas.
- Tillsätt mandelpraliné, amaretto, salt och den vispade äggvitan i mandelblandningen. Rör om till en smidig massa.
- Tillsätt en tesked vispgrädde i taget till önskad konsistens.
- Smaka av och justera sötma och amaretto efter smak.
- Fyll en spritspåse med mandelmassan.
Gräddfyllning:
- Fyll en spritspåse med grädden.
- Tips! Vispa först på hög fart tills grädden börjar tjockna, sänk sedan hastigheten för att undvika övervispning.
Montering:
- Skär av ca en tredjedel av varje bulle. Använd en kakring för att stansa ut ett snyggt lock.
- Spritsa ett lager mandelmassa.
- Spritsa vispgrädden ovanpå mandelmassan.
- Lägg på locket och sikta eventuellt över florsocker.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!