Go Back
+ servings
Semla med amaretto och mandelpralin, dekorerad med vispad grädde på en tallrik.
Print
Inga röster än

Semla med amaretto och mandelpraliné

En semla utöver det vanliga – luftig kardemummabulle fylld med len mandelkräm, spetsad med en touch av amaretto och krispig mandelpraliné. En perfekt balans mellan klassiskt och nytänkande, där varje tugga bjuder på djupa, nötiga toner och ljuv sötma. En semla för finsmakaren
Total tid2 timmar
Måltid: Bakning, Bakverk & kakor, Bröd & kex, Bullar, Efterrätt, Efterrätter, Efterrätter/desserter, Fika, godsaker, semlor, Semmelbakverk, Sötsaker, vardag
Kök: Skandinaviskt
Keyword: fettisdagen, fika, fikadags, gofika, semlor, Semmelbakverk, semmelversioner
Yield: 12

Materials

Bulldeg:

  • 25 g jäst röd för söta degar
  • 2,5 dl mjölk rumsvarm
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 80 g smör rumsvarmt
  • 1 ägg
  • 8 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt

Mandelpraliné:

  • 70 g rostade mandlar
  • 70 g strösocker

Mandelmassa med amaretto:

  • 200 g mandelmjöl ej skållad och helst egenmald
  • 80 g florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 70 g mandelpraliné
  • 1-3 msk Amaretto Disaronno justera efter smak
  • 30-35 g äggvita
  • 1 nypa salt
  • vispgrädde till önskad konsistens

Gräddfyllning:

  • 5 dl vispgrädde kall
  • 2-3 msk mascarpone kall
  • 1 tsk vaniljsocker

Montering:

  • florsocker valfritt till dekoration

Instruktioner

Bulldeg:

  • Smula jästen i en bunke och lös upp den i mjölken.
  • Tillsätt socker, kardemumma, smör, ägg och salt. Rör om.
  • Arbeta in lite mjöl i taget tills degen är smidig och släpper från bunkens kanter.
  • Täck bunken och låt degen jäsa i ca 45 minuter.
  • Dela degen i 11–12 lika stora delar (ca 83 g per bulle). Forma till runda bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 30–45 minuter.
  • Grädda i 225 grader i 8–10 minuter tills bullarna är gyllene.
  • Låt svalna på ett galler.

Mandelpraliné:

  • Rosta mandlarna i ugnen på 175 grader i ca 10 minuter. Ställ åt sidan.
  • Smält sockret i en kastrull på medelvärme tills det får en gyllene karamellfärg. Rör ej om.
  • Tillsätt de rostade mandlarna och rör snabbt ihop.
  • Häll ut på bakplåtspapper och låt svalna helt.
  • Mixa mandlarna i en matberedare tills du får en krämig praliné med lite struktur kvar.
  • Tips! Om mixningen går trögt så tillsätt någon droppe vatten.

Mandelmassa med amaretto:

  • Rosta mandelmjölet i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter tills det får en lätt gyllene ton. Rör om då och då.
  • Blanda det rostade mandelmjölet med florsocker och vaniljsocker i en bunke.
  • Vispa äggvitan lätt i en annan bunke tills ett mjukt skum bildas.
  • Tillsätt mandelpraliné, amaretto, salt och den vispade äggvitan i mandelblandningen. Rör om till en smidig massa.
  • Tillsätt en tesked vispgrädde i taget till önskad konsistens.
  • Smaka av och justera sötma och amaretto efter smak.
  • Fyll en spritspåse med mandelmassan.

Gräddfyllning:

  • Vispa mascarpone, vaniljsocker och vispgrädde i en kall bunke.
  • Fyll en spritspåse med grädden.
  • Tips! Vispa först på hög fart tills grädden börjar tjockna, sänk sedan hastigheten för att undvika övervispning.

Montering:

  • Skär av ca en tredjedel av varje bulle. Använd en kakring för att stansa ut ett snyggt lock.
  • Spritsa ett lager mandelmassa.
  • Spritsa vispgrädden ovanpå mandelmassan.
  • Lägg på locket och sikta eventuellt över florsocker.