Semmelkladdkaka

Semmelkladdkaka är en av de godaste kladdkakorna tycker jag!
Semmelkladdkaka är en snabb och enkel variant på den klassiska semlan. Den är perfekt för hela familjen och har samma goda smaker som en vanlig semla, men utan allt krångel. Istället för att baka bulle, fylla den med mandelmassa och grädde, gör man en kladdkaka med smak av kardemumma och mandelmassa.
Kakan blir mjuk, saftig och kladdig, och toppas med ett lager vispgrädde – precis som på en vanlig semla. Den är mycket enklare och snabbare att göra än traditionella semlor, eftersom man slipper baka bullen och bara blandar ihop degen och gräddar kakan.
Semmelkladdkaka är ett bra alternativ när man vill ha semmel-smak, men inte har tid att göra vanliga semlor. Den är verkligen en favorit för hela familjen!
Här kommer min variant, perfekt till semmeldagen eller vilken annan dag som helst!
Fler semmel-recept:


📷 Erika Westerlund Strömmer
Utrustning
- 1 form 20-22 cm i diameter
Ingredienser
Kladdkaka:
- 150 gr smör
- 2 dl socker
- 3 ägg
- 2,5 dl mjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 150 gr mandelmassa
- 0,5-1 tsk nystött kardemumma
- 1 nypa salt
- ev. 1-3 droppar bittermandelarom
Topping:
- grädde
- mandelspån/hackad sötmandel rostade
- florsocker
Instruktioner
Kladdkaka:
- Sätt ugnen på 160 grader.
- Smält smöret.
- Riv mandelmassan grovt och blanda ner i smöret.
- Blanda ner ett ägg i taget.
- Smaka ev av med några droppar bittermandelarom om du önskar.
- Grädda ca i 25 minuter beroende på storlek på form och ugn. Kakan ska vara lite fast i kanten men fortfarande rörlig i mitten.
- Låt kallna och sätta sig.
- Går bra att baka 1-2 dygn innan servering.
Topping:
- Rosta mandelspån i en torr stekpanna tills gyllene färg, låt svalna helt.
- Vispa grädden, spritsa eller bred över den kalla kakan.
- Strö över mandelspånen och pudra med florsocker.