Go Back
+ servings
En bit semmelkladdkaka med grädde och mandel på en vit tallrik med sked.
Print
Inga röster än

Semmelkladdkaka

Total tid30 minuter
Måltid: Dessert, Fika, Kladdkaka, semlor, Semmelbakverk
Kök: Skandinaviskt
Keyword: fika, fikadags, gofika, kladdig brownie, kladdkaka, kladdkakor, ljus kladdkaka, Semmelbakverk, semmelversioner
Yield: 8

Equipment

  • 1 form 20-22 cm i diameter

Materials

Kladdkaka:

  • 150 gr smör
  • 2 dl socker
  • 3 ägg
  • 2,5 dl mjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 150 gr mandelmassa
  • 0,5-1 tsk nystött kardemumma
  • 1 nypa salt
  • ev. 1-3 droppar bittermandelarom

Topping:

  • grädde
  • mandelspån/hackad sötmandel rostade
  • florsocker

Instruktioner

Kladdkaka:

  • Sätt ugnen på 160 grader.
  • Smält smöret.
  • Riv mandelmassan grovt och blanda ner i smöret.
  • Tillsätt socker, vaniljsocker, mjöl, kardemumma och salt.
  • Blanda ner ett ägg i taget.
  • Smaka ev av med några droppar bittermandelarom om du önskar.
  • Grädda ca i 25 minuter beroende på storlek på form och ugn. Kakan ska vara lite fast i kanten men fortfarande rörlig i mitten.
  • Låt kallna och sätta sig.
  • Går bra att baka 1-2 dygn innan servering.

Topping:

  • Rosta mandelspån i en torr stekpanna tills gyllene färg, låt svalna helt.
  • Vispa grädden, spritsa eller bred över den kalla kakan.
  • Strö över mandelspånen och pudra med florsocker.