Semmelcheesecake

Äntligen semmeltider! Jag gillar alla varianter, semmelkladdkaka, semmelcupcakes, wienersemla, semmelnachos osv. Men först ut i årets semmelsäsong blev denna semmelcheesecake med smak av semla, så krämig och god!
Botten består av digestivekex smaksatt med kardemumma och cheesecakesmeten är smaksatt med mandelmassa. Sen är den toppad med lättvispad grädde och rostade mandelspån. Det blev så gott med mandelspånen som gav lite crunch till själva kakan så man kan vara generös med mandelspånen. Jag droppar alltid i nån droppe bittermandelarom när jag gör någon semmelvariant, det ger så god smak men var noggrann med att inte överdosera så det blir för starkt.
Fler semmel-recept:


📷 Erika Westerlund Strömmer
Utrustning
- 1 form 18 cm i diameter
Ingredienser
Botten:
- 150 gr digestivekex
- 80 gr smör smält
- 1 tsk kardemumma nystött
Fyllning:
- 1,5 st gelatinblad
- 200 gr färskost
- 125 gr kesella
- 1 dl grädde vispad
- 0,25 dl grädde ovispad
- 0,75 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 150 gr mandelmassa
- bittermandelarom
Topping:
- 2 dl grädde
- 1 tsk vaniljsocker
- mandelspån
Instruktioner
Botten:
- Mixa kexen.
- Blanda kexsmulorna med smör samt kardemumma och tryck ut i formen, även lite upp på kanterna. Ställ kallt.
Fyllning:
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten minst 5 minuter.
- Rör färskosten smidig och blanda ner kesella.
- Vispa grädden tillsammans med florsocker och vaniljsocker.
- Riv mandelmassan. Mixa den med några droppar vatten till en slät kräm. Tillsätt någon droppe bittermandelarom och blanda sedan ner det i färskostblandningen.
- Värm den ovispade grädden försiktigt och smält det urkramade gelatinet där i, låt svalna en aning. Rör sedan ner gelatinet i färskostblandningen, rör ordentligt så inga gelatintrådar bildas.
- Vänd ner grädden och blanda till en jämn smet.
- Häll smeten över kexbotten och låt stå kallt, gärna över natten.
Topping:
- Torrosta mandelspånen i en stekpanna tills de är gyllene. Låt svalna helt.
- Vispa grädden till mjuka toppar med vaniljsockret.
- Bred/spritsa grädden på kakan och toppa med mandelspån.