Go Back
+ servings
En bit semmelkladdkaka med grädde och mandel på en vit tallrik med sked.
Print
Inga röster än

Semmelkladdkaka

Total tid30 minuter
Måltid: Cheesecake, Dessert, Efterrätter/desserter, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: ¨semla, cheesecake, fika, fikadags, gofika, Semmelbakverk, semmelversioner
Yield: 8

Equipment

  • 1 form 18 cm i diameter

Materials

Botten:

  • 150 gr digestivekex
  • 80 gr smör smält
  • 1 tsk kardemumma nystött

Fyllning:

  • 1,5 st gelatinblad
  • 200 gr färskost
  • 125 gr kesella
  • 1 dl grädde vispad
  • 0,25 dl grädde ovispad
  • 0,75 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 150 gr mandelmassa
  • bittermandelarom

Topping:

Instruktioner

Botten:

  • Mixa kexen.
  • Blanda kexsmulorna med smör samt kardemumma och tryck ut i formen, även lite upp på kanterna. Ställ kallt.

Fyllning:

  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten minst 5 minuter.
  • Rör färskosten smidig och blanda ner kesella.
  • Vispa grädden tillsammans med florsocker och vaniljsocker.
  • Riv mandelmassan. Mixa den med några droppar vatten till en slät kräm. Tillsätt någon droppe bittermandelarom och blanda sedan ner det i färskostblandningen.
  • Värm den ovispade grädden försiktigt och smält det urkramade gelatinet där i, låt svalna en aning. Rör sedan ner gelatinet i färskostblandningen, rör ordentligt så inga gelatintrådar bildas.
  • Vänd ner grädden och blanda till en jämn smet.
  • Häll smeten över kexbotten och låt stå kallt, gärna över natten.

Topping:

  • Torrosta mandelspånen i en stekpanna tills de är gyllene. Låt svalna helt.
  • Vispa grädden till mjuka toppar med vaniljsockret.
  • Bred/spritsa grädden på kakan och toppa med mandelspån.