Shokupan
Skapat:
25 januari, 2025
Senast ändrat:
24 januari, 2025

0
Shokupan är ett japanskt mjukt, luftigt och sött bröd som ofta används till frukost eller mellanmål. Det är ganska likt vanligt vitt bröd, men lite sötare och mer fluffigt.
Brödet bakas ofta i en fyrkantig form, vilket ger det den speciella, raka kanten.
Shokupan är perfekt att rosta eller äta med smör, sylt eller andra pålägg. Det är lätt att gilla tack vare sin mjuka textur och milda smak, och det passar bra till både söta och salta rätter!
Fler goda bröd:

Total tid: 5 timmar 30 minuter
Servings: 2 limpor
Ingredienser
Instruktioner
Fördeg:
- Värm under ständig omrörning tills blandningen tjocknar och får en puddingliknande konsistens.
- När du kan dra streck i massan med en sked och det inte flyter ihop direkt, är den klar.
- Ta av kastrullen från värmen och låt tangzhongen svalna.
Deg:
- Lös upp jästen i mjölken.
- När ingredienserna börjar gå ihop så tillsätt det rumstempererade smöret lite i taget.
- Knåda degen för hand eller med en degkrok i cirka 10-15 minuter tills den är elastisk och smidig.
- Lägg degen i en lätt oljad bunke och täck med en kökshandduk eller plastfolie.
- Låt jäsa på en varm plats i cirka 1-2 timmar, tills den har fördubblat sin storlek.
- När degen har jäst klart så slå ner den för att få ut luftbubblorna.
- Dela degen i 6 lika stora delar.
- Forma varje del till små rullar och placera dem i en smord brödform, 3 rullar i varje form (cirka 11 cm breda och 20 cm långa).
- Låt bröden jäsa en andra gång i formarna tills de nästan når formens kant, vilket tar ca 1-2 timmar.
- Värm ugnen till 180 grader.
- Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter, tills de är gyllene och låter ihåliga när du knackar på dem.
- Låt bröden svalna i formen i 30 minuter. Ta sedan ut dem och låt svalna helt på ett galler.
Anteckning
I detta recept används 30 g jäst, men man kan med fördel minska jästen och jäsa brödet längre.Längre jäsning=mer smak.
Och använd ett så starkt mjöl som du kan få tag i. Jag använder oftast italienska pizzamjöl, men går absolut med vetemjöl special också. Man får även ha koll på degen i maskinen, det kan skilja ganska mycket från maskin till maskin, det viktiga är att du får en slät elastisk deg som är lätt att hantera.
per limpor
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!