Sockerkaka med chokladglasyr
Skapat:
4 februari, 2025
Senast ändrat:
6 juni, 2025

0
Sockerkaka med chokladglasyr är en mjuk och saftig kaka som är enkel men ändå lyxig. Den härlig chokladglasyren på toppen som gör den extra festlig. Det är en kaka som passar perfekt när man vill baka något snabbt och gott, både till vardags och vid speciella tillfällen.
Sockerkakan är lätt att göra, så den passar bra att baka tillsammans med barn. Den kan också vara en fin dessert på födelsedagar eller andra familjehögtider. Den mjuka kakan tillsammans med den söta glasyren gör den till en favorit hos både stora och små.
Fler goda sockerkakor:

Total tid: 45 minuter
Servings: 30
Ingredienser
Kaka:
- 200 g smör + extra till formen
- 6 dl vetemjöl
- ½ citron zest
- 3 tsk bakpulver
- 3 tsk vaniljsocker
- 4 ägg
- 4 dl strösocker
- 2 dl mjölk
Glasyr:
- 3 msk smält smör ca 60 g
- 7 ½ dl florsocker ca 450 g
- 1 ½ tsk vaniljsocker
- ¾ dl kakao
- 1 ¼ dl starkt kaffe kallt
- 1 dl riven kokos till garnering
Instruktioner
Kaka:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smörj eller lägg ett bakplåtspapper i en långpanna som är 30×40 cm
- Smält smöret.
- Blanda mjöl, bakpulver, citronzest och vaniljsocker i en bunke.
- Häll smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter. Känn med provstickan att kakan är torr. Låt kakan svalna.
Glasyr:
- Smält smöret.
- Rör ihop florsocker, vaniljsocker och kakao. Tillsätt smör och kaffe och blanda till en slät glasyr.
- Bred glasyren på kakan och strö på kokos. Låt glasyren stelna innan kakan skärs i bitar.
Anteckning
Du kan också ta strössel eller flingsalt istället för kokos på kakan!
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!