Go Back
+ servings
En sockerkaka med chokladglasyr och kokosflingor skuren i bitar.
Print
Inga röster än

Sockerkaka med chokladglasyr!

MMM Gott med sockerkaka! Men tänk sockerkaka med lite chokladglasyr på. MMM Så gott tänk dig en kärleksmums men kakan är chokladfri! MMM så gott SMAKLIG MÅLTID!!!
Förberedelser15 minuter
Active Time30 minuter
Total tid45 minuter
Måltid: Bakning, Bakverk & kakor, sockerkaka, Sötsaker
Kök: Skandinaviskt
Keyword: fika, fikadags, gofika, mjuk kaka, mjuka kakor, sockerkaka
Yield: 30

Materials

Kaka:

  • 200 g smör + extra till formen
  • 6 dl vetemjöl
  • ½ citron zest
  • 3 tsk bakpulver
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 4 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 2 dl mjölk

Glasyr:

  • 3 msk smält smör ca 60 g
  • 7 ½ dl florsocker ca 450 g
  • 1 ½ tsk vaniljsocker
  • ¾ dl kakao
  • 1 ¼ dl starkt kaffe kallt
  • 1 dl riven kokos till garnering

Instruktioner

Kaka:

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Smörj eller lägg ett bakplåtspapper i en långpanna som är 30x40 cm
  • Smält smöret.
  • Blanda mjöl, bakpulver, citronzest och vaniljsocker i en bunke.
  • Vispa ägg och socker fluffigt med en elvisp (ca 3 minuter). Sikta i mjölblandningen och tillsätt mjölk och smör. Rör ihop till en slät smet.
  • Häll smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter. Känn med provstickan att kakan är torr. Låt kakan svalna.

Glasyr:

  • Smält smöret.
  • Rör ihop florsocker, vaniljsocker och kakao. Tillsätt smör och kaffe och blanda till en slät glasyr.
  • Bred glasyren på kakan och strö på kokos. Låt glasyren stelna innan kakan skärs i bitar.

Anteckning

Du kan också ta strössel eller flingsalt istället för kokos på kakan!