Somrig cheesecake med jordgubbar och rabarber

Sommarens härligaste cheesecake
En riktigt somrig cheesecake som jag älskar att göra när rabarbern är i säsong! Den krämiga fyllningen med syrlig rabarber och söta jordgubbar är magiskt god och den krispiga botten av havrekex gör hela kakan komplett. Perfekt att förbereda dagen innan, så den hinner sätta sig ordentligt i kylen.
Jag dekorerar gärna med färska jordgubbar precis innan servering, det ser så fint ut och förstärker smakerna i fyllningen.
Tips & variationer
✅ Byt ut havrekex mot digestivekex för en lite sötare botten
✅ Toppa med färska myntablad för en extra fräsch känsla
✅ Vill du ha mer syra? Tillsätt lite citronskal i fyllningen
✅ Fungerar fint att frysa, ta fram och låt tina i kylskåp några timmar innan servering
✅ Gillar du crunch? Strö lite rostade mandelspån på toppen
Fler goda cheesecake
Klicka på bilderna för att komma till respektive recept



Ingredienser
Botten:
- 75 g smör
- 250 g havrekex
Fyllning:
- 200 g rabarber
- 100 g jordgubbar
- 5 gelatinblad
- 1 dl socker
- 600 g philadelphiaost
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 dl vispgrädde
Instruktioner
Botten:
- Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbara kanter, 20-24 cm.
- Smält smöret.
- Smula sönder kexen och blanda ihop med det smälta smöret.
- Tryck ut kexsmulorna jämnt i formen och ställ i kylen.
Fyllning:
- Skär rabarbern i mindre bitar.
- Snoppa jordgubbarna och dela dem i mindre bitar.
- Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
- Blanda rabarbern och jordgubbarna med sockret i en kastrull. Låt stå en stund så att bären vätskar av sig och koka sedan upp. Koka tills rabarbern blir mjuk och mosig.
- Mixa blandningen med en stavmixer. Rör ner gelatinbladen i den varma purén och låt svalna.
- Rör philadelphiaosten mjuk i en bunke och blanda med vaniljsockret.
- Vispa grädden i en annan bunke.
- Rör ner den svala purén i philadelphiaosten och rör ihop. Blanda till sist ner den vispade grädden och vänd ihop.
- Häll smeten över kexbotten och stryk ytan jämn. Låt stå i kylen över natten för att stelna.
- Dekorera med jordgubbar innan servering.

