Sötad kondenserad mjölk

Hemgjord sötad kondenserad mjölk är både enkelt och smidigt att göra själv hemma.
Med bara några få ingredienser – mjölk, socker och en gnutta smör – får du en len och krämig kondenserad mjölk som smakar fantastiskt. Om du vill kan du även tillsätta lite vanilj för att få den där extra goda smaken, men det är helt valfritt.
Perfekt att använda i desserter som fudge, glass, pajer eller i bakning där sötad kondenserad mjölk är en nyckelingrediens.
Ett ekonomiskt och praktiskt alternativ till att köpa färdig kondenserad sötad mjölk – och du kan enkelt anpassa mängden efter behov!
Om du förvarar din kondenserade mjölk i en steriliserad glasburk med lock, så håller den i flera veckor med tanke på att den innehåller socker som är konserverande.

Ingredienser
- 475 ml standardmjölk
- 150 g strösocker
- 40 g smör
- 0,5 tsk vaniljextrakt valfritt
Instruktioner
- Sätt kastrullen på medelvärme. Låt blandningen koka upp, sänk sedan värmen och låt den sjuda utan omrörning tills den har reducerats med ungefär 60 % och blivit krämig (ca 40 minuter).
- Ta kastrullen från värmen och vispa ner vaniljextrakt och smör.
- Låt din kondenserade mjölk svalna helt.
- Häll över i en skål eller burk. Täck över och förvara i kylskåp i upp till en vecka, eller använd efter behov.