Sötad kondenserad mjölk
Hemgjord sötad kondenserad mjölk – len, krämig och enkel att göra med bara tre ingredienser. Perfekt för bakning och desserter!
Måltid: Såser & röror, Sötsaker
Kök: Amerikanskt, Skandinaviskt
Keyword: ekonomiskt hushåll, gör egen kondenserad mjölk, spara pengar
Yield: 3 deciliter
Calories: 1160kcal
- 475 ml standardmjölk
- 150 g strösocker
- 40 g smör
- 0,5 tsk vaniljextrakt valfritt
Blanda socker och mjölk i en medelstor kastrull.
Sätt kastrullen på medelvärme. Låt blandningen koka upp, sänk sedan värmen och låt den sjuda utan omrörning tills den har reducerats med ungefär 60 % och blivit krämig (ca 40 minuter).
Ta kastrullen från värmen och vispa ner vaniljextrakt och smör.
Låt din kondenserade mjölk svalna helt.
Häll över i en skål eller burk. Täck över och förvara i kylskåp i upp till en vecka, eller använd efter behov.
Kalorier: 1160kcal | Carbohydrates: 172g | Protein: 16g | Fat: 49g | Mättat fett: 30g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 12g | Transfett: 1g | Kolesterol: 145mg | Natrium: 445mg | Kalium: 748mg | Socker: 173g | Vitamin A: 1793IU | Kalcium: 614mg | Järn: 0,1mg