Spatchcock kyckling med pommes och currydressing

Grillad spatchcock kyckling är ett smidigt och läckert sätt att servera hel kyckling på kortare tid. Genom att fläka ut kycklingen tillagas den snabbare och får en jämnare stekyta. Den får en härligt krispig yta och saftigt kött som serveras med krispiga pommes och en krämig, kryddig currydressing. Currydressingen tillför en perfekt balans av sötma och krydda som kompletterar den grillade smaken.
Vad är spatchcock kyckling?
Spatchcock kyckling är en metod för att tillaga kyckling där man öppnar upp fågeln genom att skära bort ryggraden, och sedan plattar ut den innan tillagning.
Detta gör att kycklingen blir tunnare och kan tillagas snabbare och jämnare, särskilt om man grillar eller rostar den i ugnen.
Genom att sprida ut kycklingen på detta sätt får man också ett krispigare skinn eftersom hela ytan utsätts för mer värme. Metoden kallas ibland även ”butterfly chicken” på engelska.





Ingredienser
Till kycklingen:
- 2 st hela kycklingar
- Rub som du gillar
Till currydressing:
- 4 dl majonnäs
- 2 dl crème fraiche
- 4 msk curry
- 2 st vitlöksklyftor rivna
- 4 tsk pressad citron
- Salt
- Svartpeppar
Instruktioner
- Tänd grillen, indirekt grillning 180 grader.
Kycklingen
- Lägg kycklingen med ryggen uppåt.
- Ta en vass och bra sax och klipp hela vägen längs ena sidan på ryggraden.
- Gör sen samma sak på andra sidan och ta bort ryggraden helt.
- Vänd nu kycklingen så bröstsidan kommer uppåt.
- Tryck lite lätt på bröstet så kycklingen platttas ut lite.
- Vänd gärna lårbitarna så allt ligger platt.
- Gnid in rubben på kycklingen.
- Grilla på indirekt grillning tills kycklingen nåt en innertemp på 70 grader. (82 grader intill benet). Använd stektermometer.
Currydressing
- Blanda ihop alla ingredienser och låt dra i kylen tills maten är klar på grillen.
- När kycklingen är klar så serverar du med pommes, sallad och currydressing.
- Smaklig måltid 😊