Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Tonfisktartar med en emuslion på soja och miso

Inga röster än
Skapat: 19 september, 2024
Senast ändrat: 17 september, 2024
Tonfisktartar med en emuslion på soja och miso

Tonfisktartar med en emulsion på soja och miso, toppad med en krispig chilituile, är en elegant och smakfull rätt. Färsk tonfisk hackas fint och blandas med en subtil kryddning som låter fisken stå i centrum. Emulsionen av soja och miso ger en djup umamismak som kompletterar tonfisken perfekt. Chilituile bidrar med en härlig hetta och knaprig textur, vilket skapar en spännande kontrast. En rätt som är både visuellt imponerande och fylld med smaknyanser – perfekt för en lyxig förrätt eller som del av en avsmakningsmeny!

Tonfisktartar med en emuslion på soja och miso | Receptskatt
Tonfisktartar med en emuslion på soja och miso 6
Total tid: 30 minuter
Servings: 4

Ingredienser

Tonfisktartar:

  • 400 g tonfisk

Marinad:

  • yuzujuice finns i asiatiska hyllan eller ersätt med enbart lime
  • limejuice
  • ½ röd chili valfri hetta
  • japansk soja
  • 1 tsk strösocker
  • sesamolja

Topping:

Chilituiles:

Soja- och misomajonnäs:

  • 1 äggula från medelstort ägg
  • 1 msk ljus misopasta
  • 1 tsk risvinäger
  • 1.5-2 dl rapsolja
  • japansk soja
  • salt
  • lime färskpressad

Instruktioner

Tonfisktartar:

  • Tärna tonfisken. Ställ i kylen medan du förbereder marinaden.

Marinad:

  • Finhacka chili.
  • Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Smaka av så du får rätt balans mellan syra, hetta och sälta.
  • Vänd ned tonfisken i marinaden och blanda runt och smaka av igen så du tycker det är gott.
  • Detta kan göras upp till 1 timme innan servering, tonfisken tillagas nämligen av syran i marinaden. Dock kan du tärna tonfisken och göra marinaden i förväg och blanda ihop vid servering.

Topping:

  • Lägg tonfisktartaren i valfria tallrikar, jag använder en stansring när jag lägger upp. Ringla majonnäsen på tartaren, toppa med tärnad gurka och örter.

Chilituile:

  • Rör ihop ingredienserna till en slät smet.
  • Bred ut smeten på en silikonmattan, skrapa av överflödig smet.
  • Grädda mitt i ugnen 160 grader över- och undervärme, 8-10 minuter eller tills du ser att tuilsen släpper från formen. Jag brukar grädda på en upp- och nedvänd plåt.
  • Om du inte har mönstrade silikonmattor så kan du bre ut smeten på bakplåtspapper och grädda som ovan. Bryt sedan i bitar.

Soja- och misomajonnäs/emulsion:

  • Häll äggula, risvinäger och misopasta i en vispskål. Vispa tills det gått ihop och häll i oljan i en tunn stråle tills majonnäsen får den konsistens du vill ha. Ju mer olja, desto fastare blir den.
  • Smaka av med soja, salt och lime.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg