yuzujuicefinns i asiatiska hyllan eller ersätt med enbart lime
limejuice
½röd chilivalfri hetta
japansk soja
1tskströsocker
sesamolja
Topping:
gurkatärnad
örtert.ex. koriander, buskkrasse och gräslök
Chilituiles:
1stäggvitafrån ett medelstort ägg
½dlvetemjöl
1.5mskrapsoljaeller smält smör
1nypasalt
1nypatorkad malen chili
Soja- och misomajonnäs:
1äggulafrån medelstort ägg
1mskljus misopasta
1tskrisvinäger
1.5-2dlrapsolja
japansk soja
salt
limefärskpressad
Instruktioner
Tonfisktartar:
Tärna tonfisken. Ställ i kylen medan du förbereder marinaden.
Marinad:
Finhacka chili.
Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Smaka av så du får rätt balans mellan syra, hetta och sälta.
Vänd ned tonfisken i marinaden och blanda runt och smaka av igen så du tycker det är gott.
Detta kan göras upp till 1 timme innan servering, tonfisken tillagas nämligen av syran i marinaden. Dock kan du tärna tonfisken och göra marinaden i förväg och blanda ihop vid servering.
Topping:
Lägg tonfisktartaren i valfria tallrikar, jag använder en stansring när jag lägger upp. Ringla majonnäsen på tartaren, toppa med tärnad gurka och örter.
Chilituile:
Rör ihop ingredienserna till en slät smet.
Bred ut smeten på en silikonmattan, skrapa av överflödig smet.
Grädda mitt i ugnen 160 grader över- och undervärme, 8-10 minuter eller tills du ser att tuilsen släpper från formen. Jag brukar grädda på en upp- och nedvänd plåt.
Om du inte har mönstrade silikonmattor så kan du bre ut smeten på bakplåtspapper och grädda som ovan. Bryt sedan i bitar.
Soja- och misomajonnäs/emulsion:
Häll äggula, risvinäger och misopasta i en vispskål. Vispa tills det gått ihop och häll i oljan i en tunn stråle tills majonnäsen får den konsistens du vill ha. Ju mer olja, desto fastare blir den.