Go Back
+ servings
Tallrik med grönsaksröra, dekorerad med blommor och gröna blad i en cirkel.
Print
Inga röster än

Tonfisktartar med en emuslion på soja och miso

Total tid30 minuter
Måltid: Fisk & skaldjur, Förrätt
Keyword: tartar, tonfisk
Yield: 4

Materials

Tonfisktartar:

  • 400 g tonfisk

Marinad:

  • yuzujuice finns i asiatiska hyllan eller ersätt med enbart lime
  • limejuice
  • ½ röd chili valfri hetta
  • japansk soja
  • 1 tsk strösocker
  • sesamolja

Topping:

  • gurka tärnad
  • örter t.ex. koriander, buskkrasse och gräslök

Chilituiles:

  • 1 st äggvita från ett medelstort ägg
  • ½ dl vetemjöl
  • 1.5 msk rapsolja eller smält smör
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa torkad malen chili

Soja- och misomajonnäs:

  • 1 äggula från medelstort ägg
  • 1 msk ljus misopasta
  • 1 tsk risvinäger
  • 1.5-2 dl rapsolja
  • japansk soja
  • salt
  • lime färskpressad

Instruktioner

Tonfisktartar:

  • Tärna tonfisken. Ställ i kylen medan du förbereder marinaden.

Marinad:

  • Finhacka chili.
  • Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Smaka av så du får rätt balans mellan syra, hetta och sälta.
  • Vänd ned tonfisken i marinaden och blanda runt och smaka av igen så du tycker det är gott.
  • Detta kan göras upp till 1 timme innan servering, tonfisken tillagas nämligen av syran i marinaden. Dock kan du tärna tonfisken och göra marinaden i förväg och blanda ihop vid servering.

Topping:

  • Lägg tonfisktartaren i valfria tallrikar, jag använder en stansring när jag lägger upp. Ringla majonnäsen på tartaren, toppa med tärnad gurka och örter.

Chilituile:

  • Rör ihop ingredienserna till en slät smet.
  • Bred ut smeten på en silikonmattan, skrapa av överflödig smet.
  • Grädda mitt i ugnen 160 grader över- och undervärme, 8-10 minuter eller tills du ser att tuilsen släpper från formen. Jag brukar grädda på en upp- och nedvänd plåt.
  • Om du inte har mönstrade silikonmattor så kan du bre ut smeten på bakplåtspapper och grädda som ovan. Bryt sedan i bitar.

Soja- och misomajonnäs/emulsion:

  • Häll äggula, risvinäger och misopasta i en vispskål. Vispa tills det gått ihop och häll i oljan i en tunn stråle tills majonnäsen får den konsistens du vill ha. Ju mer olja, desto fastare blir den.
  • Smaka av med soja, salt och lime.