Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Toscakaka

Inga röster än
Skapat: 23 september, 2024
Senast ändrat: 11 juni, 2025
Toscakaka

Toscakaka med choklad och kokostosca, en segmjuk klassiker med tropisk twist

Jag har alltid haft en svaghet för kombinationen av saftig chokladkaka och knäckig topping. Det är något med den där kontrasten mellan mjukt och krispigt som gör varje tugga till en liten njutning. Den här toscakakan är precis en sådan kaka, en chokladig botten som toppas med en gyllene kokostosca som får smälta ner och skapa ett härligt segt täcke.

Just den här varianten av toscakaka har blivit en favorit här hemma. Kokosen ger en lätt exotisk känsla som passar lika bra till en kopp kaffe som till ett somrigt fikabord. Den är dessutom enkel att baka i långpanna, vilket gör den perfekt när man vill bjuda många, eller ha frysen laddad med något gott att ta fram.

Mjuk chokladbotten med mycket smak

Botten är enkel att röra ihop, med smör, kakao, socker och ägg som bas. Jag gillar att använda riktigt smör och en kvalitetskakao för att få en djup och rund smak. Det är en ganska lös smet, vilket gör att kakan blir riktigt saftig efter gräddning. Tänk brownie, fast lite luftigare.

Toscakaka | Receptskatt
Toscakaka 12

Knäckig kokostosca med grädde och sirap

Toscan kokar jag under tiden botten är i ugnen. Smör, sirap, grädde, socker och massor av kokos får sjuda ihop till en len och seg blandning som sedan breds över kakan och får baka klart i ugnen. När det svalnar får man det där härliga knäckiga locket som nästan smälter i munnen.

Jag brukar själv skära kakan i ganska små rutor, den är fyllig i smaken, så man behöver inte stora bitar. Men det hindrar förstås inte någon från att ta två.

Tips & variationer 🌟

Byt ut kokos mot flagad mandel om du vill ha en mer klassisk toscakaka
Tillsätt lite kaffe i smeten för ännu djupare chokladsmak
Riv ner lite apelsinzest i toscan, det blir en oväntad men jättegod smakkombo
Frys in kakan i bitar, den håller sig fin och smakar lika gott efter upptining.

Andra goda kakor i långpanna

Just att baka i långpanna, som man gör med den här toscakakan är nog det absolut smidigaste sättet att baka till många på en gång. Om du gillar konceptet med att baka i långpanna, så måste du kika på dom här recepten med.

Total tid: 1 timme
Servings: 25 bitar
Calories: 416kcal

Ingredienser

Botten

Kokostosca

Instruktioner

  • Börja med att sätta ugnen på 200 grader och klä en långpanna, ca 25*35 cm, med bakplåtspapper.
  • Botten: Smält smöret i en kastrull. Tllsätt resten av ingredienserna och blanda ihop till en slät smet. Bred ut smeten jämt i formen.
  • Grädda kakan i mitten av ugnen ca 18 minuter ( gör kokostoscan under tiden).
  • Kokostoscan: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sirap, strösocker och vispgrädde.
  • Låt koka upp, sänk värmen och tillsätt kokosen. Låt det sjuda ca 5 minuter.
  • Ta ut kakan och bred över glasyren. Grädda ytterligare 10 minuter tills kakan fått en fin gyllenbrun färg. Sammanlagt 18+10 minuter i ugn.
  • Låt svalna innan den skärs i bitar med en vass kniv.

Näringsinnehåll

Kalorier: 416kcal | Carbohydrates: 47g | Protein: 5g | Fat: 26g | Mättat fett: 20g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 4g | Transfett: 0,4g | Kolesterol: 54mg | Natrium: 122mg | Kalium: 215mg | Fiber: 5g | Socker: 31g | Vitamin A: 354IU | Vitamin C: 0,3mg | Kalcium: 26mg | Järn: 2mg
per bitar
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

FAQ – Vanliga frågor om toscakaka med kokos

Hur förvarar jag kakan bäst?

Jag brukar förvara den i en lufttät burk i kylskåp. Då håller den sig saftig i upp till fem dagar.

Kan jag göra den glutenfri?

Ja, byt ut vetemjölet mot ett glutenfritt mjöl för bakning. Tänk bara på att konsistensen kan bli något annorlunda.

Fungerar det att använda laktosfria produkter?

Absolut! Använd laktosfri grädde och smör, det går utmärkt.