Ugnsbakad torskrygg med rostad spetskål och färskostsås
Skapat:
19 november, 2024
Senast ändrat:
17 november, 2024

0
Ugnsbakad torskrygg med rostad spetskål och färskostsås är en rätt som kombinerar enkelhet med elegans.
Den saftiga rimmade torskryggen tillagas i ugnen för att bevara sin mjuka och fina textur.
Spetskålen rostas tills den blir karamelliserad och får en härligt nötig smak.
Färskostsåsen, med sin lena konsistens och milda syra, binder ihop rätten på ett harmoniskt sätt. En perfekt rätt att servera till både vardagsmiddagar och festliga tillfällen – smakfull, näringsrik och lätt att laga.




Total tid: 1 timme 30 minuter
Servings: 4 portioner
Ingredienser
ROSTAD SPETSKÅL:
- 1-2 st spetskål beroende på storlek
- 1 dl olivolja
- 1 klyfta vitlök
- 0,5 kruka färsk persilja finhackad
- 0,5 citron finrivet skal
- Hasselnötter rostade och grovt hackade
- Torkad körvel
- Riven parmesan
UGNSBAKAD TORSKRYGG:
FÄRSKOSTSÅS:
- 2 msk smör
- 2 dl crème fraiche
- 2 dl matlagningsgrädde
- 150 g färskost med vitlök och örter
- 1 dl färsk basilika finhackad
- Salt
- Svartpeppar
Instruktioner
SPETSKÅL:
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Skär spetskålen i fyra klyftor. Lägg dem på en plåt.
- Blanda ihop olja, riven vitlök, hackad persilja och rivet citronskal.
- Ringla oljan över spetskålen. Salta och peppra. Låt bakas i ugnen ca 20-30 minuter tills spetskålen mjuknat och rostats.
TORSKRYGG:
- Rimma torskryggen i 2 liter vatten blandat med 2 dl salt i minst 30 minuter.
- Torka av torskryggen, fördela och ringla oljan över torsken.
- Lägg torskryggen på samma plåt som spetskålen, när halva tiden på spetskålen gått.
FÄRSKOSTSÅS:
- Smält hälften av smöret i en kastrull.
- Slå på matlagningsgrädde och créme fraîche. Låt koka upp.
- Rör ner färskosten och färsk basilika. Låt färskosten smälta.
- Ta av från värmen. Blanka av såsen med resten av smöret genom att låta smöret långsamt smälta i såsen.
Servering:
- Häll upp ordentligt med sås på tallrikar. Lägg på spetskålen och torskryggen. Toppa med rostade hasselnötter, gräslök, torkad körvel & riven parmesan.
per portion
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!