Go Back
+ servings
Ugnsbakad torskrygg serverad med rostad spetskål och sås på en tallrik.
Print
Inga röster än

Ugnsbakad torskrygg med rostad spetskål och färskostsås

Ugnsbakad torskrygg med rostad spetskål och len färskostsås – elegant och smakrik rätt för både vardag och fest.
Total tid1 timme 30 minuter
Måltid: Fisk & skaldjur, Huvudrätt, Middagstips, Tillbehör
Kök: Skandinaviskt
Keyword: festlig måltid, festmiddag, fiskrecept, komplett middag, rimmad torsk
Yield: 4 portioner

Materials

ROSTAD SPETSKÅL:

  • 1-2 st spetskål beroende på storlek
  • 1 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 kruka färsk persilja finhackad
  • 0,5 citron finrivet skal
  • Hasselnötter rostade och grovt hackade
  • Torkad körvel
  • Riven parmesan

UGNSBAKAD TORSKRYGG:

  • 4 st torskryggfiléer
  • 2 liter vatten
  • 2 dl fint salt
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk färsk dill finhackad
  • 1 tsk flytande honung
  • 0,5 citron finrivet skal
  • Salt
  • Fint skuren gräslök

FÄRSKOSTSÅS:

  • 2 msk smör
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 150 g färskost med vitlök och örter
  • 1 dl färsk basilika finhackad
  • Salt
  • Svartpeppar

Instruktioner

SPETSKÅL:

  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Skär spetskålen i fyra klyftor. Lägg dem på en plåt.
  • Blanda ihop olja, riven vitlök, hackad persilja och rivet citronskal.
  • Ringla oljan över spetskålen. Salta och peppra. Låt bakas i ugnen ca 20-30 minuter tills spetskålen mjuknat och rostats.

TORSKRYGG:

  • Rimma torskryggen i 2 liter vatten blandat med 2 dl salt i minst 30 minuter.
  • Blanda olivolja, dill, salt, honung och citronzest.
  • Torka av torskryggen, fördela och ringla oljan över torsken.
  • Lägg torskryggen på samma plåt som spetskålen, när halva tiden på spetskålen gått.

FÄRSKOSTSÅS:

  • Smält hälften av smöret i en kastrull.
  • Slå på matlagningsgrädde och créme fraîche. Låt koka upp.
  • Rör ner färskosten och färsk basilika. Låt färskosten smälta.
  • Ta av från värmen. Blanka av såsen med resten av smöret genom att låta smöret långsamt smälta i såsen.

Servering:

  • Häll upp ordentligt med sås på tallrikar. Lägg på spetskålen och torskryggen. Toppa med rostade hasselnötter, gräslök, torkad körvel & riven parmesan.