Go Back
Skriv ut
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Print
Inga röster än
Ugnsbakad torskrygg med rostad spetskål och färskostsås
Ugnsbakad torskrygg med rostad spetskål och len färskostsås – elegant och smakrik rätt för både vardag och fest.
Total tid
1
timme
t
30
minuter
minuter
Måltid:
Fisk & skaldjur, Huvudrätt, Middagstips, Tillbehör
Kök:
Skandinaviskt
Keyword:
festlig måltid, festmiddag, fiskrecept, komplett middag, rimmad torsk
Yield:
4
portioner
Materials
ROSTAD SPETSKÅL:
1-2
st
spetskål
beroende på storlek
1
dl
olivolja
1
klyfta vitlök
0,5
kruka färsk persilja
finhackad
0,5
citron
finrivet skal
Hasselnötter
rostade och grovt hackade
Torkad körvel
Riven parmesan
UGNSBAKAD TORSKRYGG:
4
st
torskryggfiléer
2
liter
vatten
2
dl
fint salt
4
msk
olivolja
2
msk
färsk dill
finhackad
1
tsk
flytande honung
0,5
citron
finrivet skal
Salt
Fint skuren gräslök
FÄRSKOSTSÅS:
2
msk
smör
2
dl
crème fraiche
2
dl
matlagningsgrädde
150
g
färskost med vitlök och örter
1
dl
färsk basilika
finhackad
Salt
Svartpeppar
Instruktioner
SPETSKÅL:
Sätt ugnen på 180 grader.
Skär spetskålen i fyra klyftor. Lägg dem på en plåt.
Blanda ihop olja, riven vitlök, hackad persilja och rivet citronskal.
Ringla oljan över spetskålen. Salta och peppra. Låt bakas i ugnen ca 20-30 minuter tills spetskålen mjuknat och rostats.
TORSKRYGG:
Rimma torskryggen i 2 liter vatten blandat med 2 dl salt i minst 30 minuter.
Blanda olivolja, dill, salt, honung och citronzest.
Torka av torskryggen, fördela och ringla oljan över torsken.
Lägg torskryggen på samma plåt som spetskålen, när halva tiden på spetskålen gått.
FÄRSKOSTSÅS:
Smält hälften av smöret i en kastrull.
Slå på matlagningsgrädde och créme fraîche. Låt koka upp.
Rör ner färskosten och färsk basilika. Låt färskosten smälta.
Ta av från värmen. Blanka av såsen med resten av smöret genom att låta smöret långsamt smälta i såsen.
Servering:
Häll upp ordentligt med sås på tallrikar. Lägg på spetskålen och torskryggen. Toppa med rostade hasselnötter, gräslök, torkad körvel & riven parmesan.