Världens godaste blåbärskaka

Världens godaste blåbärskaka – saftig, söt och smulig på toppen
Det här är en riktig fikafavorit som har allt: en fluffig botten, ett saftigt lager blåbär och en perfekt knäckig smuldeg på toppen. Kakan känns nästan som en blandning av sockerkaka och smulpaj och den är lika god ljummen med vaniljsås som kall direkt ur kylen. Den håller sig saftig i flera dagar och är perfekt att baka när du vill impa lite utan att krångla.
Jag brukar göra den i en vanlig springform, men det funkar lika bra i en liten ugnsform om man vill ha mer pajkänsla. Och är du inte ett blåbärsfan? Inga problem, byt ut mot hallon, jordgubbar eller vad du nu råkar ha i frysen.
Tips & variationer
✅ Blanda i lite citronskal i smeten för fräschör
✅ Byt blåbär mot valfria bär. Hallon och jordgubbar är supergott
✅ Servera med vaniljsås, lättvispad grädde eller en kula glass
✅ För extra crunch så tillsätt hackade nötter i smuldegen
✅ Går utmärkt att frysa i bitar och ta fram när sötsuget slår till
Fler goda recept med blåbär
Klicka på bilderna för att komma till respektive recept.



Ingredienser
Smuldeg:
- 120 gram mjöl 2 dl
- 50 g strösocker 0.5 dl
- 30 g farinsocker 0,4 dl
- 85 g smör smält
Kaka:
- 85 g smör smält
- 150 g strösocker 1,7 dl
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 ägg
- 80 ml crème fraîche 0.8 dl
- 190 g mjöl 3 dl
- 1 ½ tsk bakpulver
- ¼ tsk salt
- 80 ml mjölk 0.8 dl
Fyllning:
- 150 – 200 g blåbär
- 13 g mjöl 2 msk
- 12 g strösocker 3 msk
Instruktioner
Smuldeg:
- Knåda alla ingredienserna till en smulig deg. Ställ åt sidan.
Kaka:
- Vispa smör, strösocker och vaniljsocker pösigt med elvisp.
- Knäck ner ett ägg i taget och häll i crème fraîche. Vispa pösigt.
- Sikta ner det torra ingredienserna och vänd runt.
- Vänd till sist i mjölken till en slät smet.
- Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper.
Fyllning:
- Toppa smeten med blåbär och strö över mjöl samt strösocker.
- Smula degen ovanpå bären.
- Grädda kakan i ugnen på 190 grader i ca 40-45 minuter.
- Ta ut kakan och låt den svalna.
- Njut av kakan med vaniljsås till och förvara den i rumstemperatur.
Anteckning

