Go Back
+ servings
En blåbärskaka med smuldeg och florsocker på toppen, placerad på en tallrik.
Print
Inga röster än

Världens godaste blåbärskaka

God enkel och alldeles underbar! Toppat med en smul, perfekt att servera med vaniljsås!
Förberedelser15 minuter
Active Time40 minuter
Total tid1 timme
Måltid: Bakning, Bakverk & kakor, Blåbär, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: baka med blåbär, blåbär, blåbärsrecept, mjuk kaka, mjuka kakor
Yield: 1 kaka

Materials

Smuldeg:

  • 120 gram mjöl 2 dl
  • 50 g strösocker 0.5 dl
  • 30 g farinsocker 0,4 dl
  • 85 g smör smält

Kaka:

  • 85 g smör smält
  • 150 g strösocker 1,7 dl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 80 ml crème fraîche 0.8 dl
  • 190 g mjöl 3 dl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • ¼ tsk salt
  • 80 ml mjölk 0.8 dl

Fyllning:

  • 150 - 200 g blåbär
  • 13 g mjöl 2 msk
  • 12 g strösocker 3 msk

Instruktioner

Smuldeg:

  • Knåda alla ingredienserna till en smulig deg. Ställ åt sidan.

Kaka:

  • Vispa smör, strösocker och vaniljsocker pösigt med elvisp.
  • Knäck ner ett ägg i taget och häll i crème fraîche. Vispa pösigt.
  • Sikta ner det torra ingredienserna och vänd runt.
  • Vänd till sist i mjölken till en slät smet.
  • Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper.

Fyllning:

  • Toppa smeten med blåbär och strö över mjöl samt strösocker.
  • Smula degen ovanpå bären.
  • Grädda kakan i ugnen på 190 grader i ca 40-45 minuter.
  • Ta ut kakan och låt den svalna.
  • Njut av kakan med vaniljsås till och förvara den i rumstemperatur.

Anteckning

Om du inte gillar blåbär byt ut mot andra bär, såsom hallon och jordgubbar.