Polsk vetekaka med rabarber

Polsk vetekaka med rabarber är en riktig klassiker! I Polen är vetekaka med säsongens frukter, särskilt rabarber, en traditionell del av fikan.
Rabarber passar perfekt i vetekaka, paj eller galette. De första rabarberna på året är alltid en smakupplevelse, och vi tröttnar aldrig på den här kakan. Mina vänner ger mig rabarber ända fram till september, även om min egen odling på balkongen växer långsamt.
I vårt sommarhus i Polen växer rabarbern mycket bättre, så det blev många rabarberkakor! Hela familjen älskar vetekaka till frukost eller till eftermiddagskaffet. Det är härligt att sitta på verandan, njuta av kakan och en kopp kaffe i solskenet, även om flugorna också verkar njuta av kakan (haha).
Att baka vetekaka är enkelt och man kan använda både färsk och torkad jäst. Jag använder oftast färsk jäst, men har alltid torrjäst hemma ifall jag får plötsligt baksug.



📷 Malgorzata Haggu
Utrustning
- 1 form 25 cm x 35 cm
Ingredienser
- 8 dl vetemjöl 600 g
- 2½ dl mjölk
- 35 g färsk jäst
- 1¾ dl strösocker 160 g
- ½ tsk salt
- 1 ägg
- 1 äggula
- 100 g smör mjukt
- 800 g rabarber
Instruktioner
- Mät upp mjöl i en bunke. Jag använder kitchenaids stora skål. Häll över den fingervarma mjölken och lös upp jästen helt.
- Tillsätt ägg och äggula.
- Banda slutligen i tärnat mjukt smör.
- Degen ska vara lätt och fluffig.
- Plasta in degen i skålen och låt jäsa i 30 minuter.
- Skala och tärna rabarber.
- Klä bakformen med bakplåtspapper.
- Fördela degen jämnt i formen och täckt med rabarber.
Smuldeg:
- Blanda alla ingredienser till smuldegen och strö den över.
- Täck med en kökshandduk och låt jäsa i 25 minuter.
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft (utan varmluft 15 grader mer eller enligt ugnen).
- Baka vetekakan i 30 minuter.
- Ta ut kakan från ugnen och låt den svalna innan du skär den i bitar.
Fler goda kakor med rabarber!


