Go Back
+ servings
En bit polsk vetekaka med rabarber och smulor på toppen, placerad på bakpapper.
Print
Inga röster än

Polsk vetekaka med rabarber

Total tid1 timme
Måltid: Efterrätt, Fika
Kök: Polskt
Keyword: fika, fikadags, mjuk kaka, mjuka kakor, rabarberkaka, rabarberrecept
Yield: 1 sats

Equipment

  • 1 form 25 cm x 35 cm

Materials

  • 8 dl vetemjöl 600 g
  • dl mjölk
  • 35 g färsk jäst
  • dl strösocker 160 g
  • ½ tsk salt
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 100 g smör mjukt
  • 800 g rabarber

Smuldeg:

  • 1 dl vetemjöl 75 g
  • ½ dl socker 45 g
  • 40 g smör kallt

Instruktioner

  • Mät upp mjöl i en bunke. Jag använder kitchenaids stora skål. Häll över den fingervarma mjölken och lös upp jästen helt.
  • Blanda ner socker och salt och börja knåda degen. Använder du en matberedare så använd degkrok.
  • Tillsätt ägg och äggula.
  • Banda slutligen i tärnat mjukt smör.
  • Degen ska vara lätt och fluffig.
  • Plasta in degen i skålen och låt jäsa i 30 minuter.
  • Skala och tärna rabarber.
  • Klä bakformen med bakplåtspapper.
  • Fördela degen jämnt i formen och täckt med rabarber.

Smuldeg:

  • Blanda alla ingredienser till smuldegen och strö den över.
  • Täck med en kökshandduk och låt jäsa i 25 minuter.
  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft (utan varmluft 15 grader mer eller enligt ugnen).
  • Baka vetekakan i 30 minuter.
  • Ta ut kakan från ugnen och låt den svalna innan du skär den i bitar.