Vinbärskaka med vaniljkräm

Här kommer recept på en gudomligt god vinbärskaka. En saftig kaka med smak av röda vinbär, vanilj och kardemumma, så god!
Baka den lite i förväg så den hinner sätta sig och bli saftig. Förvara den i rumstemperatur.
Jag har gjort det enkelt för mig med vaniljkrämen den här gång. Jag har använt färdig vaniljkräm på tetra och tillsatt lite marsanpulver för att få den lite tjockare. Du kan självklart koka din egen vaniljkräm, det viktigaste är att den är ganska tjock!
Det är väldigt gott med kardemumma i kakan men det går att utelämna det om man vill. Jag har alltid hela kardemummakärnor i en pepparkvarn och tar några varv med kvarnen i smeten, bara så det ger lite smak!



📷 Erika Westerlund Strömmer
Utrustning
- 1 form, 22 cm i diameter
Ingredienser
- 200 gr smör (rumsvarmt)
- 2,5 dl socker
- 3 st ägg
- 240 gr vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 3 tsk vaniljsocker
- 0,5 dl mjölk
- Nymalen kardemumma
- 150-175 gr vaniljkräm
- ev marsanpulver
- 150 gr färska röda vinbär
- florsocker
Instruktioner
- Gör i ordning vaniljkrämen så att den är tillräckligt tjock.
- Blanda alla torra ingredienser och tillsätt det växelvis med mjölken i smeten.
- Tillsätt lite nymalen kardemumma.
- Spänn fast ett bakplåtspapper i formen, smöra sidorna och bröa gärna med kokosflingor.
- Bred ut ungefär hälften av smeten i formen.
- Bred ut vaniljkrämen i mitten på kakan och strö över vinbären.
- Bred försiktigt ut resten av smeten ovanpå, gärna så att smet möter smet i kanterna så gott det går.
- Grädda på 175 grader i ca 50 minuter i nedre delen av ugnen.
- Låt kakan svalna en aning och lossa sedan kanten på formen.
- Låt svalna helt och strö över lite florsocker innan servering.