Vinbärskaka med vaniljkräm
En saftig kaka med smak av röda vinbär, vanilj och kardemumma, så god!
Måltid: Efterrätter/desserter, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: kaka med bär, mjuk kaka, mjuka kakor, sommarkaka, vinbär
Yield: 8
Calories: 448kcal
- 200 gr smör (rumsvarmt)
- 2,5 dl socker
- 3 st ägg
- 240 gr vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 3 tsk vaniljsocker
- 0,5 dl mjölk
- Nymalen kardemumma
- 150-175 gr vaniljkräm
- ev marsanpulver
- 150 gr färska röda vinbär
- florsocker
Gör i ordning vaniljkrämen så att den är tillräckligt tjock.
Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget och rör emellan.
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt det växelvis med mjölken i smeten.
Tillsätt lite nymalen kardemumma.
Spänn fast ett bakplåtspapper i formen, smöra sidorna och bröa gärna med kokosflingor.
Bred ut ungefär hälften av smeten i formen.
Bred ut vaniljkrämen i mitten på kakan och strö över vinbären.
Bred försiktigt ut resten av smeten ovanpå, gärna så att smet möter smet i kanterna så gott det går.
Grädda på 175 grader i ca 50 minuter i nedre delen av ugnen.
Låt kakan svalna en aning och lossa sedan kanten på formen.
Låt svalna helt och strö över lite florsocker innan servering.
Kalorier: 448kcal | Carbohydrates: 61g | Protein: 5g | Fat: 22g | Mättat fett: 13g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 6g | Transfett: 1g | Kolesterol: 65mg | Natrium: 181mg | Kalium: 139mg | Fiber: 2g | Socker: 34g | Vitamin A: 679IU | Vitamin C: 8mg | Kalcium: 51mg | Järn: 2mg