Vit chokladmoussetårta
Skapat:
5 september, 2024
Senast ändrat:
5 september, 2024

1
Vit chokladmoussetårta med citronpannacotta och hallonkompott på en botten av kokosmaräng med saltkola, en riktigt god tårta!
Det bästa med moussetårtor är att de går att förbereda i förväg och förvaras i frysen tills det närmar sig servering. Ta fram tårtan kvällen innan servering och låt den tina långsamt i kylen.
Citronpannacottan och hallonkompotten behöver förberedas och frysas innan montering. Botten kan man också göra någon dag innan man gjuter tårtan om man vill.
Den här tårtan är också helt glutenfri!



📷 Erika Westerlund Strömmer
Servings: 10
Calories: 547kcal
Utrustning
- 1 form, 20 cm i diameter
Ingredienser
Botten:
- 100 gr kokosflingor
- 1 dl äggvita
- 100 gr socker
- 1 msk potatismjöl
Salt kola:
- 200 g kondenserad mjölk
- 40 g farinsocker
- 40 g smör
- 0,5 tsk salt
Citronpannacotta:
- 1,5 st gelatinblad
- 1 st citron (finrivet skal)
- 2,5 dl grädde
- 0,5 dl socker
- 0,5 dl citronsaft
Hallonkompott:
- 200 gr frysta hallon
- 0,5 dl socker
- 2 st gelatinblad
Vit chokladmousse:
- 150 gr vit choklad
- 1 tsk smör
- 2 äggulor (rumsvarma)
- 3 dl grädde
- 1,5 gelatinblad
Instruktioner
Botten:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt lite socker i taget och vispa till en glansig maräng.
- Vänd ner kokosflingorna och potatismjölet i marängen.
- Häll hälften av smeten i formen och grädda i ugnen i ca 15 minuter. Gör under tiden kolan.
Salt kola:
- Låt alla ingredienser koka upp i en kastrull. Sjud i några minuter till en gyllenbrun färg och tills det tjocknat. Rör hela tiden så det inte bränns.
- Tag ut formen ur ugnen, bred ut kolan över marängen och bred sen resten av marängen ovanpå kolan och grädda i 18 minuter till.
- Låt svalna helt.
Citronpannacotta:
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten minst 5 minuter.
- Tillsätt finrivet skal och citronsaft.
- Krama ur gelatinet och rör sedan ner det i grädden.
- Häll upp pannacottan i en 18 cm stor silikonform eller en springform klädd med plast.
- Låt stelna och frys sedan.
Hallonkompott:
- Blötlägg gelatinet i ca 5 minuter.
- Koka upp de frysta hallonen med sockret och rör hela tiden tills allt är blandat.
- Rör i gelatinet.
- Häll upp smeten i en form som är 18 cm i diameter med plastfolie i botten, låt stelna.
- Ställ sedan i frysen.
Vit chokladmousse:
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter.
- Vispa 2 dl av grädden.
- Koka upp 1 dl ovispad grädde.
- Tillsätt gelatin, rör om med slickepott och blanda väl.
- Tillsätt därefter de lätt uppvispade äggulorna i två omgångar, blanda väl.
- Blanda i lite vispad grädde i chokladblandningen och rör om. Rör sedan ner resten av den vispade grädden med luftiga tag med slickepott.
Montering:
- Lägg botten i en 20 cm silikonform eller en springform klädd med tårtplast.
- Placera den frusna citronpannacottan och hallonkompotten på botten.
- Häll över moussen.
- Låt stelna i kylskåpet och förvara den sedan i frysen.
- Tag fram tårtan kvällen innan servering och låt tina i kylskåpet.
Näringsinnehåll
Kalorier: 547kcal | Carbohydrates: 50g | Protein: 7g | Fat: 37g | Mättat fett: 25g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 8g | Transfett: 0,1g | Kolesterol: 120mg | Natrium: 123mg | Kalium: 282mg | Fiber: 3g | Socker: 47g | Vitamin A: 1027IU | Vitamin C: 6mg | Kalcium: 141mg | Järn: 1mg
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!