Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Vit chokladmoussetårta

Inga röster än
Skapat: 5 september, 2024
Senast ändrat: 5 september, 2024
Vit chokladmoussetårta

Vit chokladmoussetårta med citronpannacotta och hallonkompott på en botten av kokosmaräng med saltkola, en riktigt god tårta!

Det bästa med moussetårtor är att de går att förbereda i förväg och förvaras i frysen tills det närmar sig servering. Ta fram tårtan kvällen innan servering och låt den tina långsamt i kylen.

Citronpannacottan och hallonkompotten behöver förberedas och frysas innan montering. Botten kan man också göra någon dag innan man gjuter tårtan om man vill.

Den här tårtan är också helt glutenfri!

📷 Erika Westerlund Strömmer

Servings: 10
Calories: 547kcal

Utrustning

  • 1 form, 20 cm i diameter

Ingredienser

Botten:

Salt kola:

Citronpannacotta:

Hallonkompott:

Vit chokladmousse:

Instruktioner

Botten:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt lite socker i taget och vispa till en glansig maräng.
  • Vänd ner kokosflingorna och potatismjölet i marängen.
  • Häll hälften av smeten i formen och grädda i ugnen i ca 15 minuter. Gör under tiden kolan.

Salt kola:

  • Låt alla ingredienser koka upp i en kastrull. Sjud i några minuter till en gyllenbrun färg och tills det tjocknat. Rör hela tiden så det inte bränns.
  • Tag ut formen ur ugnen, bred ut kolan över marängen och bred sen resten av marängen ovanpå kolan och grädda i 18 minuter till.
  • Låt svalna helt.

Citronpannacotta:

  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten minst 5 minuter.
  • Koka upp grädde och socker.
  • Tillsätt finrivet skal och citronsaft.
  • Krama ur gelatinet och rör sedan ner det i grädden.
  • Häll upp pannacottan i en 18 cm stor silikonform eller en springform klädd med plast.
  • Låt stelna och frys sedan.

Hallonkompott:

  • Blötlägg gelatinet i ca 5 minuter.
  • Koka upp de frysta hallonen med sockret och rör hela tiden tills allt är blandat.
  • Rör i gelatinet.
  • Häll upp smeten i en form som är 18 cm i diameter med plastfolie i botten, låt stelna.
  • Ställ sedan i frysen.

Vit chokladmousse:

  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter.
  • Vispa 2 dl av grädden.
  • Koka upp 1 dl ovispad grädde.
  • Smält choklad och smör i en bunke (gärna en bunke av metall) över en kastrull med vatten. Ta bunken av värmen och tillsätt den varma uppkokta grädden. Rör grädde och choklad till en jämn smet.
  • Tillsätt gelatin, rör om med slickepott och blanda väl.
  • Tillsätt därefter de lätt uppvispade äggulorna i två omgångar, blanda väl.
  • Blanda i lite vispad grädde i chokladblandningen och rör om. Rör sedan ner resten av den vispade grädden med luftiga tag med slickepott.

Montering:

  • Lägg botten i en 20 cm silikonform eller en springform klädd med tårtplast.
  • Placera den frusna citronpannacottan och hallonkompotten på botten.
  • Häll över moussen.
  • Låt stelna i kylskåpet och förvara den sedan i frysen.
  • Tag fram tårtan kvällen innan servering och låt tina i kylskåpet.

Näringsinnehåll

Kalorier: 547kcal | Carbohydrates: 50g | Protein: 7g | Fat: 37g | Mättat fett: 25g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 8g | Transfett: 0,1g | Kolesterol: 120mg | Natrium: 123mg | Kalium: 282mg | Fiber: 3g | Socker: 47g | Vitamin A: 1027IU | Vitamin C: 6mg | Kalcium: 141mg | Järn: 1mg
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg