Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Vit chokladmoussetårta med jordgubbar och rabarber

Inga röster än
Skapat: 4 maj, 2025
Senast ändrat: 7 maj, 2025
Vit chokladmoussetårta med jordgubbar och rabarber

Vit chokladmoussetårta med smak av rabarber och jordgubbar, himmelskt gott!

Botten består av en ljus kladdkaka smaksatt med vanilj och citron. Sen följer ett lager rabarberkompott och ett lager jordgubbspannacotta. Tårtan är sedan täckt med en vit chokladmousse.

Tårtan går bra att förbereda i god tid för att ta fram dagen innan servering och låta tina långsamt i kylen. Garnera med färska jordgubbar.

Fler somriga recept

Klicka på bilderna för att komma till respektive recept.

Total tid: 1 timme
Servings: 8

Utrustning

  • 1 form 20 cm i diameter

Ingredienser

Ljus kladdkaka:

Rabarberkompott:

Jordgubbspannacotta:

Vit chokladmousse:

Instruktioner

Ljus kladdkaka:

  • Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på formen och smöra sidorna.
  • Smält smöret i en kastrull.
  • Tillsätt de torra ingredienserna och blanda runt.
  • Rör till sist ner ett ägg i taget till en jämn smet.
  • Häll smeten i formen och grädda på 175 grader i ca 20-22 minuter eller tills kakan är fast i kanterna men ännu rörlig i mitten.
  • Låt kallna helt.

Rabarberkompott:

  • Blötlägg gelatinbladen i ca 10 minuter.
  • Koka upp rabarber, socker och vaniljsocker och låt koka tills rabarbern är mjuk. Ta av från värmen och mixa till en slät kompott.
  • Krama vattnet ur gelatinet och rör ner det.
  • Häll upp i en silikonform eller i en springform med plastfolie i botten som är 18 cm i diameter. Låt stelna och ställ sedan i frysen.

Jordgubbspannacotta:

  • Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
  • Mixa jordgubbarna slätt.
  • Koka upp grädde och socker. Tillsätt jordgubbsmoset och rör sedan i de urkramade gelatinbladen.
  • Passera blandningen genom en sil om du vill ha ett mer slätt utseende på pannacottan.
  • Låt kallna till rumstemperatur.
  • Häll sedan pannacottan över den frusna rabarberkompotten och ställ tillbaka formen i frysen. Spara eventuellt pannacotta lite till garnering.

Vit chokladmousse:

  • Ta fram grädden 30 minuter innan du börjar.
  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter.
  • Koka upp 1 dl grädde.
  • Smält choklad och smör i en bunke över en kastrull med vatten.
  • Krama ur gelatinet och tillsätt det i den uppkokta grädden, rör om ordentligt.
  • Rör sedan ner grädden med gelatinet i chokladen och blanda till en jämn smet.
  • Tillsätt äggulorna och rör om så att det blandas ordentligt.
  • Vispa resterande grädden löst. Blanda ner lite av grädden i chokladblandningen och rör om, rör sedan ner resten av grädden med luftiga tag med slickepott.

Montering:

  • Placera kladdkakan i en silikonform som är 20 cm i diameter eller en springform klädd med tårtplast.
  • Placera sedan den frysta kompotten och pannacottan i mitten och häll resterande mousse över.
  • Frys in tårtan.
  • Ta fram kvällen innan servering och låt tina långsamt i kyl.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

📷 Erika Westerlund Strömmer