Go Back
+ servings
En bit vit chokladmoussetårta med jordgubbar och rabarber på en tallrik med en sked.
Print
Inga röster än

Vit chokladmoussetårta med jordgubbar och rabarber

Total tid1 timme
Måltid: Fika, Moussetårta, Tårtfyllning, Tårtor
Kök: Skandinaviskt
Keyword: Avancerad tårta, bärtårta, festlig tårta, jordgubbstårta, lyxig tårta, midsommartårta, moussetårta
Yield: 8

Equipment

  • 1 form 20 cm i diameter

Materials

Ljus kladdkaka:

  • 125 gr smör
  • 2,25 dl socker
  • 2 dl mjöl
  • 2,5 tsk vaniljsocker
  • 1 citron finrivet skal
  • 1 nypa salt
  • 2 ägg

Rabarberkompott:

  • 2,5 gelatinblad
  • 300 gr rabarber
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker

Jordgubbspannacotta:

  • 1,5 st gelatinblad
  • 175 gr färska jordgubbar
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl socker

Vit chokladmousse:

  • 3 dl vispgrädde
  • 1,5 gelantinblad
  • 150 g vit choklad
  • 0,5 msk smör
  • 2 äggulor

Instruktioner

Ljus kladdkaka:

  • Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på formen och smöra sidorna.
  • Smält smöret i en kastrull.
  • Tillsätt de torra ingredienserna och blanda runt.
  • Rör till sist ner ett ägg i taget till en jämn smet.
  • Häll smeten i formen och grädda på 175 grader i ca 20-22 minuter eller tills kakan är fast i kanterna men ännu rörlig i mitten.
  • Låt kallna helt.

Rabarberkompott:

  • Blötlägg gelatinbladen i ca 10 minuter.
  • Koka upp rabarber, socker och vaniljsocker och låt koka tills rabarbern är mjuk. Ta av från värmen och mixa till en slät kompott.
  • Krama vattnet ur gelatinet och rör ner det.
  • Häll upp i en silikonform eller i en springform med plastfolie i botten som är 18 cm i diameter. Låt stelna och ställ sedan i frysen.

Jordgubbspannacotta:

  • Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
  • Mixa jordgubbarna slätt.
  • Koka upp grädde och socker. Tillsätt jordgubbsmoset och rör sedan i de urkramade gelatinbladen.
  • Passera blandningen genom en sil om du vill ha ett mer slätt utseende på pannacottan.
  • Låt kallna till rumstemperatur.
  • Häll sedan pannacottan över den frusna rabarberkompotten och ställ tillbaka formen i frysen. Spara eventuellt pannacotta lite till garnering.

Vit chokladmousse:

  • Ta fram grädden 30 minuter innan du börjar.
  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter.
  • Koka upp 1 dl grädde.
  • Smält choklad och smör i en bunke över en kastrull med vatten.
  • Krama ur gelatinet och tillsätt det i den uppkokta grädden, rör om ordentligt.
  • Rör sedan ner grädden med gelatinet i chokladen och blanda till en jämn smet.
  • Tillsätt äggulorna och rör om så att det blandas ordentligt.
  • Vispa resterande grädden löst. Blanda ner lite av grädden i chokladblandningen och rör om, rör sedan ner resten av grädden med luftiga tag med slickepott.

Montering:

  • Placera kladdkakan i en silikonform som är 20 cm i diameter eller en springform klädd med tårtplast.
  • Placera sedan den frysta kompotten och pannacottan i mitten och häll resterande mousse över.
  • Frys in tårtan.
  • Ta fram kvällen innan servering och låt tina långsamt i kyl.