Go Back
+ servings
En bit äppelkaka med frosting, dekorerad med frukt och mynta på en vit tallrik.
Print
Inga röster än

Äppelkaka med frosting

En underbart saftig och mjuk äppelkaka med frosting och äppelkompott.
Active Time1 timme
Måltid: Efterrätter/desserter, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: äppelkaka, äppelrecept, baka i långpanna, långpanna, mjuk kaka, mjuka kakor
Yield: 20
Calories: 311kcal

Equipment

  • 1 form, 25x35 cm

Materials

Äppelkaka:

  • 250 gr rivet äpple (ca 3-4 inhemska äpplen)
  • 4 st ägg
  • 3 dl socker
  • 240 gr vetemjöl
  • 2 tsk kanel
  • 0,5-1 tsk nymortlad kardemumma
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • En nypa salt
  • 1 dl rapsolja
  • 1 dl naturell yoghurt (eller filmjölk)

Frosting:

  • 75 gr rumsvarmt smör
  • 2,5 dl florsocker
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 300 gr färskost

Äppelkompott:

  • 300 gr äpplen
  • 0,5 dl vatten
  • 1 dl syltsocker
  • Kanel
  • Kardemumma
  • Ev lite citronsaft

Instruktioner

Äppelkaka:

  • Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  • Riv äpplena på ett rivjärn.
  • Tillsätt olja och yoghurt och sedan de torra ingredienserna och sist rivet äpple.
  • Häll smeten i formen klädd med bakplåtspapper och grädda nederst i ugnen på 175 grader i ca 35-40 minuter beroende på ugn och form. Testa med en sticka, den ska vara helt torr. Låt kakan kallna helt.

Frosting:

  • Vispa smöret vitt i ca 5 minuter.
  • Tillsätt vaniljsocker och florsocker och vispa krämigt.
  • Tillsätt färskost och vispa till en fluffig frosting.
  • Bred frostingen över kakan och förvara i kylen.

Äppelkompott:

  • Skär äpplena i mindre bitar.
  • Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt puttra på svag värme i några minuter tills äpplena är mjuka. Låt kallna helt.
  • Skär kakan i fyrkanter och toppa varje bit med en sked äppelkompott.

Nutrition

Kalorier: 311kcal | Carbohydrates: 47g | Protein: 2g | Fat: 14g | Mättat fett: 5g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 5g | Transfett: 0,1g | Kolesterol: 25mg | Natrium: 95mg | Kalium: 72mg | Fiber: 1g | Socker: 36g | Vitamin A: 316IU | Vitamin C: 1mg | Kalcium: 26mg | Järn: 1mg