Go Back
+ servings
En skiva äppelkaka med vaniljkräm på en vit tallrik med en sked.
Print
Inga röster än

Äppelkaka med vanilj

Den här äppelkakan blir så saftig och god att jag vågar säga att det är den godaste äppelkakan jag bakat!
Måltid: Efterrätter/desserter, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: äppelkaka, äpple, höst, mjuk kaka
Yield: 8
Calories: 451kcal

Equipment

  • 1 form, 22 cm i diameter

Materials

Kaka:

  • 200 gr rumsvarmt smör
  • 2,5 dl socker
  • 3 st ägg
  • 240 gr vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 60 gr mjölk
  • 0,5-1 tsk kanel
  • 0,5-1 tsk nymalen kardemumma

Fyllning:

  • 1,5-2 dl färdig vaniljkräm
  • ev marsanpulver
  • 200 gr äpple skalat i skivor
  • florsocker

Instruktioner

  • Förbered vaniljkrämen till fyllningen så att den är tillräckligt tjock.

Kaka:

  • Vispa smör och socker poröst.
  • Tillsätt äggen ett i taget och rör emellan.
  • Blanda alla torra ingredienser och tillsätt det omväxlande med mjölken i smeten.
  • Spänn fast ett bakplåtspapper i formen, smöra sidorna och bröa gärna med kokosflingor.
  • Bred ut ungefär hälften av smeten i formen.

Fyllning:

  • Bred ut vaniljkrämen över smeten och fördela sedan äppelskivorna på. Spara några äppelskivor att trycka ner överst i smeten om du vill.
  • Bred försiktigt ut resten av smeten ovanpå, gärna så att smet möter smet i kanterna så gott det går.
  • Grädda på 175 grader i ca 45-50 minuter i nedre delen av ugnen.
  • Låt kakan svalna en aning och lossa sedan kanten på formen. Låt svalna helt i rumstemperatur och låt stå över en natt/ett dygn.
  • Strö över lite florsocker innan servering.

Nutrition

Kalorier: 451kcal | Carbohydrates: 62g | Protein: 4g | Fat: 22g | Mättat fett: 13g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 6g | Transfett: 1g | Kolesterol: 66mg | Natrium: 181mg | Kalium: 116mg | Fiber: 1g | Socker: 36g | Vitamin A: 687IU | Vitamin C: 1mg | Kalcium: 48mg | Järn: 2mg