Äppelkaka med vanilj
Den här äppelkakan blir så saftig och god att jag vågar säga att det är den godaste äppelkakan jag bakat!
Måltid: Efterrätter/desserter, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: äppelkaka, äpple, höst, mjuk kaka
Yield: 8
Calories: 451kcal
Kaka:
- 200 gr rumsvarmt smör
- 2,5 dl socker
- 3 st ägg
- 240 gr vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 3 tsk vaniljsocker
- 60 gr mjölk
- 0,5-1 tsk kanel
- 0,5-1 tsk nymalen kardemumma
Fyllning:
- 1,5-2 dl färdig vaniljkräm
- ev marsanpulver
- 200 gr äpple skalat i skivor
- florsocker
Kaka:
Vispa smör och socker poröst.
Tillsätt äggen ett i taget och rör emellan.
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt det omväxlande med mjölken i smeten.
Spänn fast ett bakplåtspapper i formen, smöra sidorna och bröa gärna med kokosflingor.
Bred ut ungefär hälften av smeten i formen.
Fyllning:
Bred ut vaniljkrämen över smeten och fördela sedan äppelskivorna på. Spara några äppelskivor att trycka ner överst i smeten om du vill.
Bred försiktigt ut resten av smeten ovanpå, gärna så att smet möter smet i kanterna så gott det går.
Grädda på 175 grader i ca 45-50 minuter i nedre delen av ugnen.
Låt kakan svalna en aning och lossa sedan kanten på formen. Låt svalna helt i rumstemperatur och låt stå över en natt/ett dygn.
Strö över lite florsocker innan servering.
Kalorier: 451kcal | Carbohydrates: 62g | Protein: 4g | Fat: 22g | Mättat fett: 13g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 6g | Transfett: 1g | Kolesterol: 66mg | Natrium: 181mg | Kalium: 116mg | Fiber: 1g | Socker: 36g | Vitamin A: 687IU | Vitamin C: 1mg | Kalcium: 48mg | Järn: 2mg