Go Back
+ servings
Äppelmuffins med smuldeg på en träskärbräda, med äpple och havregryn i bakgrunden.
Print
Inga röster än

Äppelmuffins med kola

Ta vara på äpplena och baka dessa äppelmuffins med gömma av en len salt kola i muffinsarna. Den görs sällskap av kaneläppelbitar som bara gör att allt smälter sådär härligt i munnen!
Total tid45 minuter
Måltid: Äppel, Äppelrecept, Bakelser, Bakning, Bakverk & kakor, Fika, Muffins
Kök: Skandinaviskt
Keyword: äpplemuffins, muffins
Yield: 15 muffins

Materials

Smul:

  • 50 g smör kallt
  • 50 g vetemjöl knappt 1 dl
  • 15 g havregryn 2 msk
  • 20 g k-special eller andra flingor
  • 30 g strösocker 2 msk
  • 20 g rörsocker 0,25 dl
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa flingsalt

Muffins:

  • 50 g brun farin strö 0,5 dl
  • 50 g farinsocker klibbigt (0,5 dl)
  • 100 g strösocker rågad 1 dl
  • 300 g vetemjöl 5 dl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 krm bikarbonat
  • 1 ägg
  • 120 g mjölk 1,2 dl
  • 80 g neutral olja 1 dl
  • 230 g tjock yoghurt turkisk/grekisk, gräddfil eller crème fraîche (2,3 dl)
  • 0,3 bruk dulce de leche à 397 g
  • 1 nypa salt
  • 2 äpplen små

Instruktioner

Smul:

  • Nyp ihop alla ingredienser till ett smul och ställ åt sidan. Överarbeta inte degen!

Muffins:

  • Sätt ugnen på 190 grader varmluft (210 grader vanlig ugn).
  • Blanda alla torra ingredienser i en skål.
  • Vispa ihop ägg, mjölk, olja och yoghurt. Sikta sedan ner de torra ingredienserna i blandningen. Vänd ihop till en klumpfri smet.
  • Fördela smeten i muffinsformar och fyll dem upp till 2/3. Rör ihop dulce de leche med en nypa salt och klicka sedan i en liten tesked i varje muffins.
  • Kärna ur och skär äpplena i 1 cm-stora bitar. Blanda med kanel och fördela sedan i formarna. Strö över smulet.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna.