Go Back
Skriv ut
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Print
Inga röster än
Äppelpaj för två
Total tid
27
minuter
minuter
Måltid:
Fika, Paj
Kök:
Skandinaviskt
Keyword:
Äppel, äppelkaka, äppelrecept, äpple, äppledessert, baka med äpple
Yield:
2
Materials
Hemgjord kolasås:
80
g
ljust muscovadosocker
1 dl
1
dl
ljus sirap
25
g
smör
0,5
tsk
salt
Pajdeg:
60
g
smör
1¼
dl
vetemjöl
30
g
socker
1
nypa
salt
Fyllning:
3
äpple
gärna Ingrid Marie
½
tsk
kanel
2
msk
mandelspån
Servering:
1
dl
grädde
Instruktioner
Hemgjord kolasås:
Mät upp alla ingredienser i en kastrull.
Koka upp och låt sjuda i 7 minuter till 107 grader, använd gärna termometern.
Ta bort kastrullen från spisen och låt kolasåsen svalna.
Pajdeg:
Sätt ugnen på 180 grader varmluft, eller 200 grader i vanlig ugn.
Hacka kallt smör med mjöl, socker och lite salt. Smula allt mellan fingrarna.
Fyllning:
Skala, kärna ur och klyfta äpplena.
Smörj en gjutjärnspanna och lägg i äpplena.
Strö över kanel och mandelspån.
Häll på hälften v kolasåsen.
Smula pajdegen över och grädda kakan i 20–25 minuter eller tills pajen har fått fin färg och det bubblar i fyllningen.
Ta ut pajen och låt den vila en stund.
Servering:
Servera sedan med vaniljglass eller lättvispad grädde.
Häll slutligen över resten av kolasås.