Go Back
+ servings
En portion äppelpaj serverad med en sked vaniljsås på en vit tallrik.
Print
Inga röster än

Äppelpaj för två

Total tid27 minuter
Måltid: Fika, Paj
Kök: Skandinaviskt
Keyword: Äppel, äppelkaka, äppelrecept, äpple, äppledessert, baka med äpple
Yield: 2

Materials

Hemgjord kolasås:

  • 80 g ljust muscovadosocker 1 dl
  • 1 dl ljus sirap
  • 25 g smör
  • 0,5 tsk salt

Pajdeg:

  • 60 g smör
  • dl vetemjöl
  • 30 g socker
  • 1 nypa salt

Fyllning:

  • 3 äpple gärna Ingrid Marie
  • ½ tsk kanel
  • 2 msk mandelspån

Servering:

  • 1 dl grädde

Instruktioner

Hemgjord kolasås:

  • Mät upp alla ingredienser i en kastrull.
  • Koka upp och låt sjuda i 7 minuter till 107 grader, använd gärna termometern.
  • Ta bort kastrullen från spisen och låt kolasåsen svalna.

Pajdeg:

  • Sätt ugnen på 180 grader varmluft, eller 200 grader i vanlig ugn.
  • Hacka kallt smör med mjöl, socker och lite salt. Smula allt mellan fingrarna.

Fyllning:

  • Skala, kärna ur och klyfta äpplena.
  • Smörj en gjutjärnspanna och lägg i äpplena.
  • Strö över kanel och mandelspån.
  • Häll på hälften v kolasåsen.
  • Smula pajdegen över och grädda kakan i 20–25 minuter eller tills pajen har fått fin färg och det bubblar i fyllningen.
  • Ta ut pajen och låt den vila en stund.

Servering:

  • Servera sedan med vaniljglass eller lättvispad grädde.
  • Häll slutligen över resten av kolasås.