Äppelpaj med smultopping
Mördeg, smörstekta äpplen, creme fraichefyllning med vanilj och smultopping består denna goda äppelpaj av. Den kräver lite mer jobb än en vanlig smulpaj men ibland är det värt lite extra för att få servera lite elegantare bitar till fika eller dessert!
Måltid: Äppel, Pajer
Kök: Skandinaviskt
Keyword: Äppel, äppelkaka, äppelpaj, äppelrecept, äppledessert
Yield: 2
Mördeg:
- 120 gr smör rumsvarmt
- 180 gr mjöl
- 60 gr florsocker
- 2 äggulor
Smörstekta äpplen:
- 5 st äpplen
- 2 msk rårörsocker
- 2 msk smör
Fyllning:
- 3 dl crème fraiche
- 2 st ägg
- 0,75 dl socker
- 1,5 msk vaniljsocker
Smultopping:
- 0,5 dl rårörsocker
- 1 dl vetemjöl
- 1,5 dl havregryn
- 60 gr smör
- kardemumma
Mördeg:
Nyp ihop alla ingredienser till en jämn deg.
Plasta in och låt vila i kylen minst 30 minuter.
Kavla ut degen till ca 3 mm tjock på en mjölad yta.
Fodra en pajform på ca 22-24 cm med löstagbar kant upp över kanten, skär bort överflödig deg.
Försök få degen så tunn som möjligt i pajformen.
Smörstekta äpplen:
Skär äpplena i tunnare skivor/bitar.
Strö över kanel och kardemumma och låt de stå och dra en stund.
Stek dem sedan några minuter i socker och smör.
Låt svalna en aning.
Smultopping:
Nyp ihop alla ingredienser till en smulig topping, tillsätt lite nymortlad kardemumma.
Fördela smulorna över fyllningen i pajformen.
Grädda på 200 grader i ca 30-40 minuter tills pajen stannat och fått fin färg.
Servera med vaniljsås.