Äpplebomber
Nu när trädgårdarna är fulla med svenska äpplen, Varför inte göra dessa mumsiga Äpplebomber. Passar till fika eller som dessert med vaniljsås.
Förberedelser30 minuter minuter
Active Time30 minuter minuter
Total tid1 minute min
Måltid: Äppel, Äppelrecept, Bakverk & kakor, Dessert
Kök: Skandinaviskt
Keyword: baka med äpple, kakor med äpple, svenska äpplen
Yield: 12 stycken
Calories: 327kcal
- 125 g smör
- 3 st ägg
- 1 dl socker
- 1 dl farinsocker
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl mandelmjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 200 g mandelmassa
- 1 tsk kanel
- 1 tsk nystött kardemumma
- Hackade nötter el mandel
- 2 st stora äpplen
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär äpplena i tunna skivor ( lägg i kallt vatten).
Smält smöret o låt det svalna.
Vispa ägg o socker pösigt.
Blanda allt mjöl, bakpulver, vaniljsocker o sikta ner det i smeten.
Tillsätt kanel o kardemumma.
Rör om o blanda väl.
Häll i det smälta smöret.
Riv mandelmassan o rör ner det, blanda allt väl.
Fördela smeten i tolv muffinsformar.
Häll av vattnet på äpplena o fördela dom i formarna.
Hacka mandel eller nötter o strö över.
Grädda mitt i ugnen ca 30 min.
Känn med en sticka att dom är genomgräddade.
Kalorier: 327kcal | Carbohydrates: 40g | Protein: 5g | Fat: 17g | Mättat fett: 6g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 5g | Transfett: 0,3g | Kolesterol: 23mg | Natrium: 89mg | Kalium: 78mg | Fiber: 2g | Socker: 24g | Vitamin A: 264IU | Vitamin C: 0,03mg | Kalcium: 48mg | Järn: 2mg